Roślinożerna Rokicka: pesto ze świeżego groszku i bazylii

Jeśli jesteś fanem pesto i wydaje ci się, że już wszystkiego próbowałeś..masz rację wydawało ci się. Pesto z zielonego groszku z bazylią to mój faworyt. Zastanawiam się na co to kombinowanie z inną zieleniną, skoro koniec końców i tak z wielką chęcią powracam do smaku tradycyjnego pesto z świeżej aromatycznej bazylii. Zielony groszek to słodka innowacja. Próbuj póki jest sezon, a gwarantuje, że się w tym smaku zakochasz.
IMG_0745

reklama

Składniki
  • świeży zielony groszek 1 kubek
  • spory pęczek świeżej bazylii
  • czosnek 1 lub 2 ząbki
  • sok z cytryny z połowy
  • sól szczypta
  • oliwa z oliwek
Sposób przygotowania

Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera. Zacznij miksować i powoli dodawaj oliwę tak by powstała pasta, o odpowiedniej dla ciebie konsystencji.
Zajadaj z pajda chleba, makaronem lub użyj jako sos do potraw z grilla.