Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Kajmakowo-Czekoladowe Kwadraty

Składniki:

  • Składniki na formę 20x20 cm
  • herbatniki 200g
  • masło 250g
  • miód naturalny 3 łyżki
  • cukier puder 70g
  • mleko skondensowane słodzone 1 puszka
  • gorzka czekolada 150g

Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska
Pyszny prosty deser - słodka przekąska. Na miodowo-ciasteczkowym spodzie warstwa kajmaku, otulona gorzką czekoladą. Słodycz idealnie wyważona.

Jeśli ciemną czekoladę zastąpimy mleczną, wówczas kwadracikami będą zajadać się również dzieciaki. W wersji ekspresowej można posłużyć się gotową masą krówkową, ale mi bardziej smakuje ta przygotowana samodzielnie i do tego wariantu gorąco zachęcam.

Sposób przygotowania:

  • Herbatniki rozdrabniamy najbardziej jak się da.
  • Wsypujemy je do miski.
  • 1/3 masła roztapiamy i wraz z miodem wlewamy do herbatników. Całość dokładnie mieszamy.
  • Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Resztę masła, cukier puder i mleko skondensowane umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu połączenia się składników.
  • Potem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, mieszając, przez ca 15 minut. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć. Gdy tak się stanie, wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Wygładzamy powierzchnię i studzimy.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy na warstwie kajmaku. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie kroimy w kwadraty i podajemy.

POLECANE KSIĄŻKI