Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Świat Pachnie Szarlotką i Gâteau au Yaourt

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o śr. 18-20 cm:
  • Do odmierzania składników potrzebny jest kubeczek po jogurcie/kefirze/śmietanie o poj. 150-200g
  • mąka pszenna 3 kubeczki
  • cukier 1,5 kubeczka
  • jogurt naturalny 1 kubeczek
  • cukier waniliowy ½ opakowania lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • olej rzepakowy 1 kubeczek
  • jaja 3 sztuki
  • proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki
  • cukier puder do oprószena

Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska
W przypadku wypieków, nieczęsta to sytuacja, gdy coś jest smakowite, a przy tym niezawodne i w dodatku dziecinnie proste do przygotowania. Dziś mam dla Was właśnie takie cudo. Proste ciasto jogurtowe rodem z Francji.

Można mieć 2 lewe ręce i zero doświadczenia, a ciasto i tak się uda. Francuzi już dawno odkryli tę wspaniałą cechę, więc ciacho szturmem zdobyło przedszkola i szkoły nad Loarą. Dobrze znane jest również w każdym francuskim domu. Służy dzieciakom za cukierniczy elementarz, bo właśnie od niego zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Przepis zachęca do zabawy plastikowymi kubeczkami, a milusińskim zwykle w to graj. Nie widzę przeszkód, by i nasze maluchy zakasały rękawki, a my razem z nimi. Zbliża się weekend,  idealny czas na takie wspólne, rodzinne igraszki w kuchni…  

Sposób przygotowania:

  • Mąkę wraz proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Następnie, w dowolnej kolejności dodajemy pozostałe składniki i całość krótko mieszamy na gładkie ciasto.
  • Masę przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy ca 35 minut w temperaturze 180C.
  • Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

POLECANE KSIĄŻKI