Zupa krem z pomidorów

reklama

Składniki
  • pomidory krojone 1 puszka – 400 g
  • passata pomidorowa 2 kartoniki – po 500 g
  • czosnek 3 ząbki
  • seler naciowy 2 łodygi
  • marchewka 1
  • cebula 1
  • bazylia 1/3 pęczka
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • woda / bulion 600 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • oregano
  • tymianek
Sposób przygotowania

W rondelku na małym ogniu rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę bądź drobno pokrojonych czosnek i przesmażyć kilka sekund. Następnie wrzucamy resztę pokrojonych warzyw – seler, marchew i cebulkę, całość przesmażamy około 10 minut. Kiedy warzywa będą już przesmażone dodajemy puszkę pomidorów oraz wlewamy dwa kartoniki passaty pomidorowej. Dodajemy wodę bądź bulion warzywny/ drobiowy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Następnie dodajemy świeżą bazylię, sól, pieprz i cukier. Lubię jeszcze do całości dodać odrobinkę suszonego oregano i tymianku. Przy pomocy blendera miksujemy całość na krem. Do zupy możemy dodać mascarpone – dzięki temu zupa będzie miała bardziej kremową konsystencję, lub dodać kleksa śmietanki czy jogurtu greckiego.

 

Podsumowanie przepisu

Pyszna, kremowa zupa z pomidorów! Niesamowita o każdej porze dnia i roku! Cudnie wiosenne danie!