Lody śliwkowe z kandyzowanym imbirem

California Prune Board

Naukowcy dowodzą, że jedzenie lodów zwiększa poczucie szczęścia. Przyrządź mrożony przysmak i zaproś przyjaciół, bo przecież szczęściem warto się dzielić! Oto sprawdzony przepis na domowe lody.

reklama

Składniki:

  • 140 g śliwek kalifornijskich
  • 330 ml piwa imbirowego
  • 450 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 40 g posiekanego kandyzowanego imbiru
  • 40 g posiekanych śliwek kalifornijskich

Przygotowanie:

Wlej słodką śmietankę do miski i ubij na lekko sztywną masę. Śliwki kalifornijskie i piwo imbirowe zblenduj na gładką masę i dodaj do ubitej śmietany. Dodaj skondensowane mleko i delikatnie połącz składniki używając metalowej łyżki, aby nie ubić mocniej śmietany. Masę przełóż do plastikowego pojemnika i wygładź. Posyp masę pokrojonym kandyzowanym imbirem i śliwkami. Całość wstaw do zamrażarki na 4-6 godzin, najlepiej na noc. Lody można podać z solą morską i orzechami w miodzie.