Wielkanocny baranek

reklama

Składniki
  • masło 250 g
  • gorzka czekolada 250 g
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
  • woda 180 ml
  • mąka pszenna 300 g
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • kakao 70 g
  • cukier 250 g
  • jajka 4 szt.
  • jogurt naturalny 120 ml
  • olej 2 łyżki
  • śmietana 30% 2 opak.
  • serek mascarpone 5/6 opak.
  • cukier puder 3 łyżki
  • kolorowy lukier i draże do dekoracji
Sposób przygotowania

W 180 ml wody w garnku rozpuszcamy czekoladę, masło i kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy powoli i mieszamy aż zrobi się gładki, jednolity krem.

Zostawiamy do ostygnięcia.

Mąkę mieszamy w naczyniu razem z kakao, proszkiem, sodą oczyszczoną i cukrem. Dodajemy 4 jajka uprzednio roztrzepane z jougrtem i olejem i stopniowo wyrabiamy łyżką. Powoli dodajemy masę z czekoladą. Silikonową formę w kształcie baranka wysmarować masłem i wlać całą masę.

Piec w 160 oC przez około 1,5 godziny lub odrobinę mniej – należy sprawdzać by ciasto było odpowiednio wilgotne, nie wysuszone.

Jak ciasto ostygnie zaczynamy dekoracje – niektóre elementy kolorowym lukrem, inne drażami.

Przed samym podaniem robimy „futerko” – ubijamy 2 śmietany, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Serek mascarpone mieszamy łyżką, następnie dodajemy łyżką ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Nakładamy za pomocą rękawa do dekoracji ciast.

Podsumowanie przepisu

Mocno czekoladowy, wilgotny, bardzo syty. Pełen wypas 🙂