Pstrąg potokowy z jabłkiem i majerankiem

Przepis na 4 porcje;
Czas przygotowania: 30 minut ;
Czas gotowania: 15minut ;

reklama

Składniki:
2 pstrągi (każdy do 350g)
2 małe jabłka
8 cienkich plastrów boczku wędzonego
1 cytryna
majeranek
1 łyżka masła
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
8 młodych ziemniaków
garść koperku
sól i pieprz do smaku

Pstrągi oczyść, odetnij głowy i ogony. Podziel na ładne filety. Każdy filet przetnij na 2 części. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebule i czosnek posiekaj. Połącz z jabłkami. Dopraw majerankiem i siekaną natką pietruszki. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładaj między dwa płaty ryby ułożone skórą na zewnątrz. Każdą porcję zawiń w dwa plastry boczku. Na patelni obsmaż bardzo krótko ryby owinięte w boczek a następnie na tacy do gotowania gotuj przez 10-15minut. Razem z rybą gotuj również młode ziemniaki (wstaw do gotowania wcześniej niż rybę). Ziemniaki przed podaniem przypraw posiekanym koperkiem oraz roztopionym masłem z solą i pieprzem. Świetne źródło witaminy B12 niezbędnej między innymi do prawidłowego wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego. Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla