Spaghetti po bolońsku

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje:
500 g (1 opakowanie) spaghetti; 300 g chudej wołowiny; 200 g zielonego groszku; 2 łodygi selera naciowego; 1 cebula; 4 łyżki parmezanu; 2 ząbki czosnku; 2 puszki pomidorów; 0,5 szklanki czerwonego półsłodkiego wina; 1 łyżeczka tymianku; 2 listki laurowe; 1 łyżeczka oregano; 1/3 łyżeczki soli; 1/3 łyżeczki pieprzu; 2 łyżki oliwy

Sposób przyrządzenia: Spaghetti ugotować al’dente. Odcedzić. Cebulę drobno pokroić, udusić na oliwie z dodatkiem przypraw. Dodać posiekany czosnek i mięso. Smażyć aż mięso nabierze brązowego koloru. Dodać pomidory z puszki, pokrojony na plasterki seler naciowy, groszek, parmezan, wino, sól i pieprz. Dusić 15 min. Makaron włożyć do garnka z sosem, wymieszać. Podawać ciepłe.  

reklama