Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Wróżby Diety

Spaghetti w szafranowym sosie z owocami morza

Składniki:

na 2 porcje :
akaron Malma Spaghetti 500g
mieszanka owoców morza (ośmiorniczki, krewetki, kalmary) 200
szafran: szczypta
białe wino 100 ml
groszek zielony 50 g
papryka czerwona 1/2
cebula czerwona 1 szt.
masło 100g
sól, pieprz
oliwa z oliwek
natka pietruszki
cytryna1/2

14 listopada 2016 Przepisy redakcja
Malma
W kuchni włoskiej liczy się prostota.  Południe Włoch oferuje niezliczone gatunki makaronu. Z dodatkiem ziół, dojrzewających na słońcu warzyw czy serów są podstawą pysznych past. 

Mówiąc o włoskich dodatkach, nie można zapomnieć o owocach morza. Od wieków uznawane za afrodyzjaki, szczególnie polecane są podczas kolacji we dwoje. Idealnie współgrają z makaronem. Wśród najpopularniejszych włoskich frutti di mare należy wymienić krewetki, kalmary, ostrygi, małże, homara, ośmiornice czy kraba. Jeśli chcemy wprowadzić trochę włoskości u siebie na talerzu, proponujemy spróbować spaghetti w szafranowym sosie z owocami morza według poniższego przepisu. W Polsce bez trudu można dostać pastę o prawdziwie włoskiej jakości – seria makaronów Malmy z pszenicy Amber Durum w pełni spełnia to kryterium.


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

Szafran namaczamy w winie. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Na oliwie z oliwek przesmażamy owoce morza oraz groszek, posiekaną cebulę i paprykę. Dodajemy wino z szafranem i dusimy przez chwilę. Dołączamy do tego makaron i zimne masło. Całość mieszamy aż makaron pokryje się sosem. Podajemy posypane natką pietruszki i z cząstką cytryny.


Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI