Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Surówka z czerwonej kapusty na słodko


31 sierpnia 2010 Przepisy Dorota i Bogdan Biały
Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 1/2 główki czerwonej kapusty, owoc granatu, 2 łyżki czerwonego słodkiego wina, łyżeczka miodu, 2 łyżki soku z cytryny, 20 g rodzynek sułtańskich, 20 g suszonych moreli, 20 g suszonych fig, 30 g orzechów włoskich, 2 łyżki oliwy, szczypta soli, pieprz. Czas przygotowania: 25 min

Obrać kapustę z zewnętrznych liści, poszatkować. Włożyć sito do większego garnka, na sito wyłożyć kapustę i przelać wrzątkiem, zostawiając na chwilę sito z kapustą w gorącej wodzie. Odcedzić, posypać solą i odstawić na 10 min. W tym czasie sparzyć rodzynki, morele i figi wrzątkiem. Wymieszać wino z miodem, oliwą, sokiem z cytryny i pieprzem. Suszone owoce odcedzić i pokroić w paseczki, granaty wyłuskać, orzechy posiekać. Odcedzoną i odciśniętą kapustę połączyć z owocami i sosem. Włożyć do lodówki, podawać do obiadu.




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI