Wigilijny tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwkami kalifornijskimi

www.californiaprunes.pl

reklama

Składniki

50 dkg śledzi matiasów
80 g śliwek kalifornijskich
2 jajka na twardo
2 łyżki oleju lnianego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz

Konfitura cebulowa:

2 duże czerwone cebule
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka cukru trzcinowego
5 łyżek octu balsamicznego
1 łyżeczka tymianku
sól
pieprz

Sposób przygotowania

Konfitura cebulowa:

Cebulę pokroić drobno w piórka, przełożyć na rozgrzaną  patelnię z oliwą, posolić. Podsmażyć ją do momentu zeszklenia, zwiększyć ogień i lekko ją zarumienić, dodać cukier trzcinowy, tymianek, po chwili dolać ocet balsamiczny.

Całość smażyć do momentu zredukowania płynu. Doprawić solą i pieprzem wedle  uznania. Odstawić do ochłodzenia.

Tatar:

Dwie suszone śliwki z Kalifornii zostawić do dekorowania tatara,  resztę drobno pokroić.

Dobrze odmoczone matiasy (3-4 godziny, zmiana wody min. 3 razy) posiekać ręcznie, drobno.

Jajka na twardo posiekać drobno i przełożyć do misy ze śledziami, dodać śliwki kalifornijskie, zimną konfiturę cebulową, natkę pietruszki, olej lniany.

Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tatar powinien schłodzić się przynajmniej dwie godziny przed podaniem.

www.californiaprunes.pl