1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Jak zrobić idealne cynamonki? Przepis na jesienny deser

Jak zrobić idealne cynamonki? Przepis na jesienny deser

(Fot. iStock)
(Fot. iStock)
Pulchne drożdżowe cynamonki to niewielkie bułeczki, obok których nie sposób przejść obojętnie. A to wszystko za sprawą nie tylko uroczego, przypominającego muszlę ślimaka kształtu, ale i cudownie cynamonowego aromatu, który rozgrzewa i pobudza wszystkie zmysły. Sprawdźcie, jak zrobić cynamonki – idealne wypieki na jesienne wieczory.

Pyszne cynamonki na wiele sposobów

Mięciutkie, aromatyczne, o przyjemnym maślanym smaku – cynamonki to niewielkie bułeczki o charakterystycznym ślimakowatym kształcie, polane delikatnym białym lukrem lub jedynie oprószone cukrem pudrem. Świeże, jeszcze ciepłe świetnie smakują z dodatkiem podgrzanego mleka lub jako słodka przekąska do ulubionej jesiennej kawy. Przygotowanie tego lubianego przez dzieci i dorosłych przysmaku nie zajmuje zbyt wiele czasu, a przepis na cynamonki zawiera proste i niemal zawsze dostępne pod ręką składniki. Aby bułki wyszły puszyste i delikatne, należy zadbać o to, by ciasto było miękkie i elastyczne, a trzymane w cieple zdążyło pięknie wyrosnąć.

Jak zrobić cynamonki? Przepis na pyszne, aromatyczne bułeczki

W tym subtelnie słodkim smaku ciasta drożdżowego, połączonego z pikantnym farszem cynamonowym, można się zakochać! Przepis na cynamonki jest prosty i mało czasochłonny:

Składniki

Ciasto

  • 600g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 130 g masła
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 20 g drożdży suszonych (lub 50 g świeżych)
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 120 g cukru (biały lub trzcinowy)
  • 60 g roztopionego masła
  • pokruszone orzechy włoskie lub rodzynki (opcjonalnie)

Lukier

  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki wody lub soku z cytryny

Sposób przygotowania

W rondelku roztopić masło, dodać mleko i chwilę podgrzewać, żeby roztwór był letni. Do miski wsypać mąkę z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.

Gotowe ciasto uformować w kulę, oprószyć odrobiną mąki pszennej, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5–2 h).

Gdy ciasto drożdżowe podwoi objętość, można je ponownie krótko wyrobić, podzielić na kilka części i rozwałkować na grubość około 1–1,5 cm. Powierzchnię ciasta należy posmarować roztopionym masłem, oprószyć cynamonem i posypać cukrem. Można dodać również inne składniki, jak pokruszone orzechy lub namoczone w rumie czy wodzie rodzynki.

Tak przygotowany placek można już zwijać w rulon, a następnie ostrym nożem odcinać 1,5-centymetrowe ślimaczki.

Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i pozostawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Cynamonki piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175–180°

W międzyczasie przygotować lukier – w rondelku podgrzać wodę, dodać cukier puder i wymieszać na jednolitą, gładką masę.
Wystudzone bułeczki polewać niewielką ilością lukru.

Chrupiące cynamonki z ciasta francuskiego

Intensywnie pachnąca kora cynamonu świetnie smakuje również w połączeniu z innymi rodzajami ciast, a dodana do wypieków czy potraw z jesiennych warzyw wykazuje działanie rozgrzewające, pozytywnie wpływając na sezonowy spadek nastroju. Drożdżowe cynamonki można również przygotować w nieco innej wersji, umożliwiającej ominięcie procesu wyrastania. Wystarczy płat gotowego ciasta francuskiego natrzeć roztopionym masłem, obsypać cukrem z cynamonem, zwinąć w rulon, pokroić na mniejsze kawałki i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zanim bułeczki trafią do piekarnika ustawionego na 180°C, wierzch każdej z nich należy posmarować roztrzepanym jajkiem. Cynamonki z ciasta francuskiego są gotowe już po około 15 minutach. Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze