Pulchne drożdżowe cynamonki to niewielkie bułeczki, obok których nie sposób przejść obojętnie. A to wszystko za sprawą nie tylko uroczego, przypominającego muszlę ślimaka kształtu, ale i cudownie cynamonowego aromatu, który rozgrzewa i pobudza wszystkie zmysły. Sprawdźcie, jak zrobić cynamonki – idealne wypieki na jesienne wieczory.
Mięciutkie, aromatyczne, o przyjemnym maślanym smaku – cynamonki to niewielkie bułeczki o charakterystycznym ślimakowatym kształcie, polane delikatnym białym lukrem lub jedynie oprószone cukrem pudrem. Świeże, jeszcze ciepłe świetnie smakują z dodatkiem podgrzanego mleka lub jako słodka przekąska do ulubionej jesiennej kawy. Przygotowanie tego lubianego przez dzieci i dorosłych przysmaku nie zajmuje zbyt wiele czasu, a przepis na cynamonki zawiera proste i niemal zawsze dostępne pod ręką składniki. Aby bułki wyszły puszyste i delikatne, należy zadbać o to, by ciasto było miękkie i elastyczne, a trzymane w cieple zdążyło pięknie wyrosnąć.
W tym subtelnie słodkim smaku ciasta drożdżowego, połączonego z pikantnym farszem cynamonowym, można się zakochać! Przepis na cynamonki jest prosty i mało czasochłonny:
Składniki
Ciasto
- 600g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 130 g masła
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 20 g drożdży suszonych (lub 50 g świeżych)
- szczypta soli
Nadzienie
- 5 łyżeczek cynamonu
- 120 g cukru (biały lub trzcinowy)
- 60 g roztopionego masła
- pokruszone orzechy włoskie lub rodzynki (opcjonalnie)
Lukier
- ¾ szklanki cukru pudru
- 3 łyżki wody lub soku z cytryny
Sposób przygotowania
W rondelku roztopić masło, dodać mleko i chwilę podgrzewać, żeby roztwór był letni. Do miski wsypać mąkę z suchymi drożdżami, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
Gotowe ciasto uformować w kulę, oprószyć odrobiną mąki pszennej, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5–2 h).
Gdy ciasto drożdżowe podwoi objętość, można je ponownie krótko wyrobić, podzielić na kilka części i rozwałkować na grubość około 1–1,5 cm. Powierzchnię ciasta należy posmarować roztopionym masłem, oprószyć cynamonem i posypać cukrem. Można dodać również inne składniki, jak pokruszone orzechy lub namoczone w rumie czy wodzie rodzynki.
Tak przygotowany placek można już zwijać w rulon, a następnie ostrym nożem odcinać 1,5-centymetrowe ślimaczki.
Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem blaszce i pozostawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Cynamonki piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175–180°
W międzyczasie przygotować lukier – w rondelku podgrzać wodę, dodać cukier puder i wymieszać na jednolitą, gładką masę.
Wystudzone bułeczki polewać niewielką ilością lukru.
Intensywnie pachnąca kora cynamonu świetnie smakuje również w połączeniu z innymi rodzajami ciast, a dodana do wypieków czy potraw z jesiennych warzyw wykazuje działanie rozgrzewające, pozytywnie wpływając na sezonowy spadek nastroju. Drożdżowe cynamonki można również przygotować w nieco innej wersji, umożliwiającej ominięcie procesu wyrastania. Wystarczy płat gotowego ciasta francuskiego natrzeć roztopionym masłem, obsypać cukrem z cynamonem, zwinąć w rulon, pokroić na mniejsze kawałki i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zanim bułeczki trafią do piekarnika ustawionego na 180°C, wierzch każdej z nich należy posmarować roztrzepanym jajkiem. Cynamonki z ciasta francuskiego są gotowe już po około 15 minutach. Smacznego!