Co kryją w sobie warzywa i owoce?

Zdrowe warzywa i owoce
123rf.com

Warzywa i owoce zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Produkty te cieszą nas smakiem szczególnie latem, kiedy są dojrzałe, soczyste i łatwo dostępne. Warto zatem poznać kilka reguł, dzięki którym posiłki zachowają pełnię wartości odżywczych warzyw i owoców.
Gotowane pomidory zawierają więcej likopenu

reklama

Warzywa są źródłem wrażliwych na temperaturę witamin, dlatego ich przeważającą część najlepiej spożywać na surowo. Od tej reguły są jednak wyjątki! Niektóre warzywa są bardzo wartościowe nie tylko w formie surowej. Dobrym przykładem są tutaj pomidory, które zyskują dodatkowe walory odżywcze podczas gotowania. Pomidory są bogate w likopen – związek, który jest silnym antyoksydantem i który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Co ciekawe, organizm przyswaja więcej likopenu z pomidorów poddanych obróbce termicznej.

Spożywaj surówki bezpośrednio po przyrządzeniu

Surówki najlepiej spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu – szczególnie te z pomidorem. W przypadku dań z warzywami gotowanymi okres ten jest znacznie dłuższy – wysoką wartość utrzymują przez około dobę.

Owoce nie tylko na podwieczorek

Kiedy szukamy pomysłu na zdrowy podwieczorek, chętnie sięgamy po owoce. Pyszne, lekkie i odświeżające owocowe desery przygotowuje się łatwo i bardzo szybko. Pamiętajmy, że zalecana dawka spożycia warzyw i owoców to 5 porcji, dlatego włączmy te produkty także do innych posiłków spożywanych w ciągu dnia. W porze letniej śmiało możemy także przygotowywać dzieciom pyszne i kolorowe owocowe śniadania. Owoce są bogate w łatwo przyswajalne witaminy i minerały oraz dają olbrzymią ilość energii.

Ze skórką czy bez?

To właśnie tuż pod nią znajdują się najcenniejsze składniki. Zjedzona skórka z owoców to również więcej błonnika w diecie naszych dzieciaków. Warzywa gotowane w mundurkach zachowują więcej witamin i składników mineralnych, dlatego jeśli nie musimy, nie pozbawiajmy tych produktów ich skórki, szczególnie w sezonie kiedy np. marchewka czy buraki mają ją bardzo cienką.

– Warzywa i owoce są źródłem cennych witamin, zwłaszcza witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, E i K. Jednak dla naszych dzieci jest to szczególnie ważne, gdyż rosnący organizm zużywa ich bardzo dużo na co dzień budując każdą komórkę ich ciała, jak również odporność na cały rok.  Warzywa i owoce zawierają także sporo składników mineralnych, takich jak potas, magnez i wapń – mówi Alicja Kalińska, dyrektor Centrów Dietetycznych SetPoint, ekspert kampanii „Pora na pomidora…”. – Mimo iż, od dawna mówi się o potrzebie spożywania  warzyw i owoców 5 razy dziennie, tylko 12% dzieci w Polsce jada warzywa kilka razy w ciągu dnia. Z owocami jest niewiele lepiej – kilka razy dziennie spożywa je 17% małych konsumentów. * –– dodaje.

* Badanie Inquiry, zrealizowane w maju 2013 roku metodą sondażu internetowego na próbie N=601 wśród Polaków powyżej 25 roku życia, posiadających dzieci w wieku 3-7 lat. Dane pochodzące z sondażu zostały ważone do struktury populacji dzieci w Polsce w wieku 3-7 lat.

mat.pras. „Pora na pomidora…”