Dlaczego orzechy włoskie są dobre dla zdrowia?

123rf.co

Dietetycy i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), zalecają orzechy włoskie.
Liczne badania naukowe wykazały korzyści zdrowotne płynące ze spożywania orzechów. Na ich podstawie, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w maju 2012 ogłosił 222 stwierdzenia na temat zdrowia, a wśród nich następujące, stwierdzenie dotyczące orzechów włoskich: „Orzechy włoskie przyczyniają się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych”. Elastyczność naczyń krwionośnych jest ważna dla przepływu krwi i funkcjonowania naczyń krwionośnych, które z kolei mają znaczenie dla zdrowia układu krążenia. Spożywanie zaledwie 30 g orzechów włoskich dziennie (garści), może okazać się korzystne dla zdrowia.

reklama

Kalifornijskie Orzechy Włoskie mają dobry profil kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie mają również szczególnie wysoką zawartość kwasu alfa-linolenowego – 2,7 g na 30 g. To jedyne orzechy ze znaczną ilością kwasu alfa-linolenowego. Jest to niezbędny kwas tłuszczowy omega-3, którego organizm ludzki nie produkuje, a który musi pozyskać z pożywienia. EFSA potwierdził również, że kwas alfa-linolenowy przyczynia się do utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. Cholesterol może wpływać na układ sercowo-naczyniowy. Orzechy włoskie nie mają cholesterolu, zawierają głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego są idealnym składnikiem zróżnicowanej diety.

Jest  więcej powodów, aby każdego dnia jeść orzechy! Są jednym z najbardziej bogatych pokarmów w składniki odżywcze, których ludzki organizm potrzebuje, ale sam nie wytwarza. Dostarczają organizmowi białko, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Orzechy są też dobrym źródłem białka: 100 g orzechów włoskich zawiera 15 g białka. Są pełne witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy. Ponadto orzechy włoskie zawierają podstawowe kwasy tłuszczowe w idealnych proporcjach, również kwas alfa-linolenowy (ALA) czy niezbędny kwas tłuszczowy omega 3 (9 g na 100 g orzechów włoskich).

Co istotne, mimo wysokiej zawartości tłuszczu, spożywanie orzechów włoskich w ramach zdrowej diety, jako zamiennika dla innych pokarmów, nie prowadzi do zwiększenia masy ciała.1 Zostało to udowodnione w badaniach. Orzechy włoskie są smaczne, dostarczają witaminy i minerały oraz łatwo je włączyć do codziennej diety.

1 W ramach zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia

Teskt w całości na: www.californiawalnuts.pl