Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Dlaczego orzechy włoskie są dobre dla zdrowia?

123rf.co
25 listopada 2015 in Zdrowie by redakcja
Dietetycy i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), zalecają orzechy włoskie.

Liczne badania naukowe wykazały korzyści zdrowotne płynące ze spożywania orzechów. Na ich podstawie, Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w maju 2012 ogłosił 222 stwierdzenia na temat zdrowia, a wśród nich następujące, stwierdzenie dotyczące orzechów włoskich: „Orzechy włoskie przyczyniają się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych”. Elastyczność naczyń krwionośnych jest ważna dla przepływu krwi i funkcjonowania naczyń krwionośnych, które z kolei mają znaczenie dla zdrowia układu krążenia. Spożywanie zaledwie 30 g orzechów włoskich dziennie (garści), może okazać się korzystne dla zdrowia.

Kalifornijskie Orzechy Włoskie mają dobry profil kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie mają również szczególnie wysoką zawartość kwasu alfa-linolenowego – 2,7 g na 30 g. To jedyne orzechy ze znaczną ilością kwasu alfa-linolenowego. Jest to niezbędny kwas tłuszczowy omega-3, którego organizm ludzki nie produkuje, a który musi pozyskać z pożywienia. EFSA potwierdził również, że kwas alfa-linolenowy przyczynia się do utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi. Cholesterol może wpływać na układ sercowo-naczyniowy. Orzechy włoskie nie mają cholesterolu, zawierają głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlatego są idealnym składnikiem zróżnicowanej diety.

Jest  więcej powodów, aby każdego dnia jeść orzechy! Są jednym z najbardziej bogatych pokarmów w składniki odżywcze, których ludzki organizm potrzebuje, ale sam nie wytwarza. Dostarczają organizmowi białko, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Orzechy są też dobrym źródłem białka: 100 g orzechów włoskich zawiera 15 g białka. Są pełne witamin i minerałów oraz przeciwutleniaczy. Ponadto orzechy włoskie zawierają podstawowe kwasy tłuszczowe w idealnych proporcjach, również kwas alfa-linolenowy (ALA) czy niezbędny kwas tłuszczowy omega 3 (9 g na 100 g orzechów włoskich).

Co istotne, mimo wysokiej zawartości tłuszczu, spożywanie orzechów włoskich w ramach zdrowej diety, jako zamiennika dla innych pokarmów, nie prowadzi do zwiększenia masy ciała.1 Zostało to udowodnione w badaniach. Orzechy włoskie są smaczne, dostarczają witaminy i minerały oraz łatwo je włączyć do codziennej diety.

1 W ramach zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia

Teskt w całości na: www.californiawalnuts.pl

 


Uwaga konkurs! Przywróć młody wygląd na dłużej – wygraj zabieg preparatem Facetem w klinice Estetica Nova!

Atrakcyjna, młodo wyglądająca twarz to pragnienie większości z nas. Szeroki wybór oferty zabiegów anti-aging sprawia, że coraz więcej kobiet korzysta z możliwości niechirurgicznego poprawienia urody, ...

Konkurs z okazji Dnia Matki: Ministerstwo Dobrego Mydła

Każdego dnia, kiedy otwieramy naszą małą pracownię, myślimy nie tylko o tym, co danego dnia mamy do zrobienia, ale i o produktach, które jeszcze nie ...

KONKURS Quiosque „Podziękuj Mamie”

Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Wszystko wokół budzi się do życia i rozkwita. W tym czasie jest także wyjątkowe święto - ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI