Koktajl z jarmużu, bakłażana i awokado

123rf.com

Wszyscy o nim słyszeli, ale niewielu kojarzy z czymś jadalnym.
Bo znany na świecie od ponad dwóch tysięcy lat jarmuż początkowo był rośliną ozdobną. Lecz to jedno z najzdrowszych warzyw świata nie tylko ładnie wygląda. Zawiera też witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Pora zatem na oficjalne otwarcie sezonu na jarmuż – bezgłową kapustę o pięknych zielonych liściach.

Banany obrać ze skórki. Awokado przekroić w poprzek na pół i usunąć pestkę. Połówki awokado wydrążyć łyżką. Liście jarmużu porwać na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do blendera i dokładnie zmiksować, aż powstanie jednolity koktajl o intensywnym zielonym kolorze.

reklama

Składniki

Składniki na 3 porcje:

200 ml wody
2 banany
5–6 liści jarmużu
awokado
2 łyżki miodu
sok z cytryny

Czas przygotowania: 20 minut

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »