Smoothie – płynna przekąska z powodzeniem może zastąpić jeden z posiłków w ciągu dnia (podwieczorek, drugie śniadanie). Therese Elgquist, autorka książki „Zdrowe zielone proteiny”, podpowiada, jak przyrządzić wegańskie koktajle tak, aby były bogate w wartości odżywcze.
Z każdego podanego przepisu otrzymamy dwie duże szklanki napoju.
Zielone smoothie z gryką i koprem włoskim
Szybkie do zmiksowania, pożywne smoothie. Wymaga wcześniejszych przygotowań, ponieważ grykę należy moczyć przez całą noc albo przynajmniej przez osiem godzin. Dzięki temu smoothie będzie można przyrządzić w ciągu kilku minut. Spróbuj też zmniejszyć ilość napoju roślinnego i zmiksować szybie smoothie na śniadanie. Udekoruj je owocami, granolą, owocami leśnymi i ewentualnie masłem orzechowym.
Składniki
- 100 ml suszonej gryki (w całości)
- 500 ml wody
- 1 łyżka niefiltrowanego octu z cydru jabłkowego
- 1 szczypta soli
- 1 okrojony koper włoski
- 1 ekologiczne kiwi
- 1 awokado
- 1 zielony banan ekologiczny (w plastrach)
- 2 garście liści szpinaku
- 400 ml niesłodzonego napoju roślinnego
Sposób przygotowania
Namocz grykę w wodzie, occie i szczypcie soli, zostaw na noc lub przynajmniej na 8 godzin; odlej wodę i opłucz, aby pozbyć się zewnętrznej błonki. Odkrój bulwę kopru, resztę pokrój na małe kawałki; obierz kiwi i odkrój jego końce, ale zachowaj skórkę (jeśli jest to kiwi ekologiczne). Zmiksuj wszystkie składniki w mikserze o dużej mocy albo w robocie kuchennym aż do uzyskania jednolitego smoothie.
Smoothie z czekolady i orzeszków ziemnych
Takie smoothie, które trochę przypomina shake’a, jest idealne w sytuacji, gdy ktoś nabierze nagłej ochoty na coś słodkiego lub gdy przeciąga się weekendowy brunch. Pomysł na taki napój przyszedł mi do głowy w pewnej kawiarni w indyjskiej dżungli, gdy podczas pysznego brunchu popijałam coś o podobnym smaku. Żeby przygotować takie smoothie szybciej, można wykorzystać gotowe masło orzechowe – bez cukru, najlepiej ekologiczne.
Składniki
- 2 zielone, pokrojone na plastry, ekologiczne, mrożone banany
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki obranych ziaren siemienia konopnego
- 50 ml surowego kakao
- 2 świeże, wydrylowane daktyle
- 500 ml niesłodzonego napoju owsianego
- szczypta nieoczyszczonej soli morskiej albo kamiennej
Do przybrania
- łuskane ziarna siemienia konopnego
Sposób przygotowania
Zmiksuj wszystkie składniki w mikserze o dużej mocy albo w zwykłym mikserze, aż uzyskasz jednolite smoothie. Rozcieńcz większą ilością płynu, jeśli trzeba.
Smoothie z czerwonych buraków z jarmużem i siemieniem konopnym
Kremowe smoothie ze zbalansowaną ilością buraka i słodkich owoców leśnych. Nadaje się zarówno na pierwsze śniadanie, jak i dodatkowy posiłek w ciągu dnia. Możesz zmniejszyć ilość napoju roślinnego, jeśli wolisz je podać na talerzu, udekorować tym, co akurat masz, i jeść łyżką. Chcesz, żeby smoothie było jeszcze bardziej pożywne? Dodaj 100 ml namoczonej gryki.
Składniki
- 2 średniej wielkości buraki
- 1 awokado
- 300 ml mieszanych mrożonych owoców leśnych, np. malin i jagód
- 200 ml siekanego jarmużu
- 2 łyżki łuskanego siemienia konopnego
- 500 ml napoju migdałowego
- 10 świeżych listków mięty
Sposób przygotowania
Buraki dokładnie obierz, a potem odetnij ich końcówki. Zmiksuj wszystkie składniki w mikserze o dużej mocy (jeśli używasz zwykłego miksera albo robota kuchennego, dobrze byłoby najpierw utrzeć buraki na drobno), aż nabiorą kremowej konsystencji. Rozlej do szklanek.