Składniki na 1 porcję:
-
30 g mielonych migdałów,
-
10 g cukru pudru,
-
20 g cukru,
-
żółtko,
-
1/2 łyżeczki kirschu lub brandy,
-
kilka kropli ekstraktu migdałowego,
-
łyżeczka soku z cytryny,
-
120 g rozmrożonych i osączonych wiśni,
-
20 g niesolonego masła,
-
2 brioszki lub bułeczki maślane,
-
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu.
Czas przygotowania: 25 min
Zmieszać mielone migdały, cukier puder i połowę zwykłego cukru w miseczce. Utarte w kubku żółtko, brandy lub kirsch i ekstrakt migdałowy dodać do mielonych migdałów, skropić sokiem z cytryny. Ugniatać łyżeczką, aż powstanie pasta. Zagotować wiśnie z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Przekroić brioszki, skropić roztopionym masłem. Na bułeczkach ułożyć masę migdałową i wiśnie, zapiekać w piekarniku 15 min, podawać gorące z łyżką śmietany lub jogurtu.