Wiśnie z marcepanem zapiekane na bułeczce

reklama

Składniki na 1 porcję:

  • 30 g mielonych migdałów,
  • 10 g cukru pudru,
  • 20 g cukru,
  • żółtko,
  • 1/2 łyżeczki kirschu lub brandy,
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • 120 g rozmrożonych i osączonych wiśni,
  • 20 g niesolonego masła,
  • 2 brioszki lub bułeczki maślane,
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu.

Czas przygotowania: 25 min


Zmieszać mielone migdały, cukier puder i połowę zwykłego cukru w miseczce. Utarte w kubku żółtko, brandy lub kirsch i ekstrakt migdałowy dodać do mielonych migdałów, skropić sokiem z cytryny. Ugniatać łyżeczką, aż powstanie pasta. Zagotować wiśnie z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Przekroić brioszki, skropić roztopionym masłem. Na bułeczkach ułożyć masę migdałową i wiśnie, zapiekać w piekarniku 15 min, podawać gorące z łyżką śmietany lub jogurtu.