Czym się różnią smaki kawy?

123rf.com

Regiony położone między Zwrotnikami Raka i Koziorożca uchodzą za unikalne tereny, na których pozyskiwane są najwyższej jakości ziarna kawowca. W dużej mierze to właśnie warunki geograficzne mają wpływ na smak, zapach, intensywność czy tzw. body kawy.
Polacy uwielbiają pić kawę. Wg badań przeprowadzonych przez TNS OBOP na zlecenie Starbucks, aż 75% z nas nie wyobraża sobie dnia bez kubka tego napoju. Przede wszystkim dlatego, że potrafi poprawić nastrój i pozwala się zrelaksować. Jak pokazują badania, kawę cenimy również za smak. O jego walorach decyduje przede wszystkim rejon, z którego pochodzą ziarna. Najlepsze na świecie plantacje znajdują się w trzech głównych regionach: Ameryce Łacińskiej, Afryce i Półwyspie Arabskim oraz Azji i rejonach Pacyfiku. Stamtąd pozyskiwane są wyselekcjonowane ziarna, których każda odmiana nadaje kawie wyrazisty smak, za który tak ją uwielbiamy.

reklama

Wśród najbardziej rozpoznawalnych na świecie kaw gatunki z Ameryki Łacińskiej zajmują szczególne miejsce. Gorący i wilgotny latynoamerykański klimat to warunki, które sprzyjają uprawie wyjątkowo delikatnej kawy. Kawy z regionu Afryki charakteryzuje z kolei owocowy lub kwiatowy posmak. Zachwycają soczystością oraz orzeźwiającymi nutami, które zapewniają cytrusowe aromaty. Natomiast rejon Azji i Pacyfiku wyróżnia się kawami o intensywnym i mocnym smaku oraz ziołowym aromacie.

Wyspecjalizowane kawiarnie przygotowują własne mieszanki, które „swój niespotykany aromat zawdzięczają ziarnom pochodzącym z różnych zakątków świata. Jesteśmy z nich wyjątkowo dumni, ponieważ dzięki starannemu doborowi ziaren i wielu degustacjom, potrafimy stworzyć kawę idealną” – tłumaczy Aleksandra Stępień, Starbucks Coffee Master.