1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Styl Życia
  4. >
  5. Dodanie mleka do kawy może być korzystne dla zdrowia. Potwierdziły to kolejne badania

Dodanie mleka do kawy może być korzystne dla zdrowia. Potwierdziły to kolejne badania

Połączenie białka w mleku i przeciwutleniaczy w kawie sprawia, że ​​komórki odpornościowe są dwukrotnie skuteczniejsze w walce ze stanami zapalnymi. (Fot. 	d3sign/Getty Images)
Połączenie białka w mleku i przeciwutleniaczy w kawie sprawia, że ​​komórki odpornościowe są dwukrotnie skuteczniejsze w walce ze stanami zapalnymi. (Fot. d3sign/Getty Images)
Najnowsze badania sugerują, że połączenie białka w mleku i przeciwutleniaczy w kawie może sprawiać, że ​​komórki odpornościowe stają się dwukrotnie skuteczniejsze w walce ze stanami zapalnymi.

Choć kawa to bezapelacyjnie najbardziej popularny napój na świecie, wokół jej właściwości wciąż krąży wiele mitów. Ten dotyczący szkodliwości jej połączenia z mlekiem postanowił zbadać zespół naukowców z Uniwersytetu w Kopenhadze, a wyniki ich badań ucieszą wszystkich miłośników cappuccino, flat white i espresso macchiato.

Okazuje się bowiem, że dodanie mleka do kawy może być korzystne dla zdrowia. W jakim sensie? Połączenie białka w mleku i przeciwutleniaczy w kawie sprawia, że ​​komórki odpornościowe są dwukrotnie skuteczniejsze w walce ze stanami zapalnymi. Ziarna kawy są bowiem wypełnione polifenolami, czyli naturalnie występującymi przeciwutleniaczami, które są szalenie ważne dla organizmu człowieka. Pomagają między innymi zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie, który właśnie powoduje stany zapalne. Białko zawarte w mleku ma dwukrotnie poprawiać ich działanie, w efekcie czego organizm może szybciej zwalczać stany zapalne.

W celu zbadania tego naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze sztucznie wywołali stan zapalny w komórkach i podzielili je na trzy grupy. Pierwsza z nich otrzymała wyłącznie polifenole, druga polifenole i białko pochodzące z mleka, a trzecia nie otrzymała żadnej dawki. Badanie jednoznacznie wykazało, że komórki odpornościowe poddane działaniu kombinacji polifenoli i aminokwasów były dwukrotnie skuteczniejsze w zwalczaniu stanów zapalnych.

Starszy autor badania, Andrew Williams, profesor nadzwyczajny na wydziale weterynarii i nauk o zwierzętach, stwierdził, że wyniki badań tylko zwiększyły ich zainteresowanie bardziej szczegółowym zrozumieniem tych skutków zdrowotnych.

Badanie opublikowano w czasopiśmie Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Źródło: Alice Clifford, „Adding milk to coffee may be good for you, new study suggests”, independent.co.uk [dostęp: 29.03.2024]

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze