1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Caffe americano a espresso lungo – czym się różnią?

Zaparzone espresso (Fot. materiały partnera)
Zaparzone espresso (Fot. materiały partnera)
Lubisz dużą czarną kawę, którą możesz cieszyć się podczas leniwych poranków lub popijać stopniowo przez większą część dnia? Może tylko taki napar dobrze cię pobudza i dobrze się po nim czujesz? Wybierz espresso lungo lub americano – jedną z dwóch najpopularniejszych długich kaw bez mleka. Sprawdź, czym się różnią i jak je przygotować.

Caffe lungo – co to jest?

Kawa lungo, to właściwie espresso lungo, czyli wersja bazowego, intensywnego, krótkiego naparu, który jest podstawą większości innych napojów kawowych. Jej nazwa w języku włoskim oznacza „długi”. Przymiotnik ten najlepiej określa, czym właściwie jest zyskujące popularność lungo. Można nazwać je również przedłużonym espresso, ponieważ powstaje przez dodanie większej ilości wody i przy dłuższej ekstrakcji. Skąd taki pomysł na kawę?

Espresso lungo to eksperyment, który miał dać napar o pełni smaku, pozwalający wydobyć wszystko, co najlepsze z ziaren i jeszcze podkręcić klasyczne espresso. Niektórzy uważają, że napar ten jest bogatszy i pełniejszy oraz bardziej aromatyczny. Jest mniej intensywny, więc będzie prawdziwym przysmakiem wielbicieli delikatniejszych kaw. Należy jednak pamiętać, że przez dłuższy proces ekstrakcji zawiera więcej kofeiny od espresso. Pozwala przy tym na wyczucie wszystkich nut i walorów mieszanki ziaren kawowca. Można też powiedzieć, że espresso to ekstrakt na jeden łyk, a lungo służy dłuższym sjestom przy pachnącej filiżance.

Kawa lungo, proporcje i tajemnice parzenia (Infografika: materiały partnera) Kawa lungo, proporcje i tajemnice parzenia (Infografika: materiały partnera)

Kawa americano – jaka to kompozycja? Czy to naprawdę kawa po amerykańsku?

Często mylona z lungo jest kawa americano, nazywana nie bez powodu kawą po amerykańsku. To również duża czarna kawa, ale przyrządzona w zupełnie inny sposób oraz oparta na innych proporcjach kawy i gorącej wody.

Prawdopodobnie została wymyślona w trakcie II wojny światowej, kiedy amerykańscy żołnierze zatęsknili za smakiem kawy podawanej w ich kraju. W Europie popularne było espresso, czyli bardziej intensywny, skrócony napar. W ich ojczyźnie pito wtedy drip coffee lub filter coffee o delikatnym, lekko rozwodnionym smaku i dużej pojemności. Zaczęli więc dolewać do klasycznego espresso gorącej wody, uzyskując to, co dziś nazywamy kawą americano[1].

Sprawdź >>> Kawa americano – zwyczajna czy wyjątkowa? Jak zrobić idealną kawę po amerykańsku?

Alternatywa dla kawy lungo jest więc tak naprawdę rozwodnionym espresso, a więc bardzo łagodną wersją dużego czarnego naparu. Proporcje ekstraktu do gorącej wody zależą właściwie od naszych preferencji. Efekt ma przypominać typową kawę serwowaną w amerykańskich barach (zazwyczaj za darmo do posiłku).

Kawa americano, proporcje i tajemnica parzenia (Infografika: materiały partnera) Kawa americano, proporcje i tajemnica parzenia (Infografika: materiały partnera)

Espresso lungo vs americano – poznaj różnice

Podsumowując, caffe americano jest mieszanką espresso i wody, podczas gdy espresso lungo to espresso, które jest parzone dłużej i podawane w większej ilości wody niż zwykle. Można też zauważyć różnice w smaku i aromacie:

  • Kawa lungo – pełna, głęboka, zachowująca wszystkie walory smakowe espresso, ale delikatniejsza i pozwalająca na dłuższe cieszenie się chwilą z ulubionym napojem. Wyczuwalne są wszystkie nuty charakterystyczne dla danego blendu (mieszanki ziaren kawy).
  • Kawa americano – napój kawowy o łagodnym smaku podobnym do tego, który można uzyskać przy pomocy metod uznawanych dzisiaj za alternatywne, np. drip czy filtrowanie. Napar nie jest tak głęboki i wielowymiarowy. Zawiera jednak mniej kofeiny i może być traktowany jak napój pity do posiłku, jak ma to miejsce w przypadku amerykańskich barów.

Kawa lungo – przepis na przedłużone espresso

Kawę lungo najlepiej przygotować przy pomocy ekspresu ciśnieniowego automatycznego lub kolbowego. W przypadku tego drugiego np. nowoczesnego De’Longhi La Specialista Maestro z czujnikami precyzyjności działania młynka i odmierzania ilości kawy, trzeba do zbiornika wsypać tyle zmielonych ziaren, co do espresso. Będzie to 7 g dość drobno mielonej kawy (w przykładowym ekspresie można ustawić stopień mielenia. Warto go dopasować do konkretnej mieszanki ziaren oraz własnych preferencji i innych ustawień). W przypadku ekspresu automatycznego wystarczy wybrać odpowiednie ustawienia i nacisnąć przycisk.

W panelu menu wybierz kawę lungo lub przedłużone espresso. Urządzenie – niezależnie od typu ekspresu – samo dobierze odpowiednią temperaturę oraz czas ekstrakcji. Uzyskasz około 50-60 ml naparu gotowego do skosztowania. Kawę lungo można podawać w filiżance, szklance lub kubku. Można do niej dodać odrobinę mleka lub cukier, ewentualnie kostki lodu, jeśli masz ochotę na kawę mrożoną.

Kawa americano – jak zrobić?

Podstawą kawy americano jest klasyczne espresso. Aby wykonać je perfekcyjnie potrzebujesz ponownie 7 g zmielonej kawy oraz ciśnienia wynoszącego minimum 9 bar (najlepiej jednak więcej. W ekspresach De’Longhi ciśnienie wynosi aż 19 bar, co pozwala wydobyć pełnię smaku z każdego ziarna kawy). Ekspres automatyczny i nowoczesny model kolbowy sam dobierze proporcje, aby uzyskać 25–30 ml gotowego naparu, a czas parzenia nie przekroczy 25 sekund.

Perfekcyjne espresso będzie miało czekoladowy, głęboki kolor, gęstą i aksamitną cremę, czyli piankę, która z łatwością utrzyma drobinki cukru na swojej powierzchni. Konsystencja kawy powinna przypominać podgrzany miód, czyli być lekko gęsta, ale nie zawierać żadnych drobinek ziaren czy pyłu Jeśli tak się stanie, może to oznaczać zbyt drobne mielenie. W ekspresach De’Longhi np. Eletta Explore, masz możliwość ustawienia stopnia rozdrobnienia ziaren przez młynek stalowy.

Jeśli twój ekspres nie ma w menu kawy americano, zaparz jeszcze wodę, którą dolejesz do espresso. Niektóre urządzenia mają w menu wrzątek, jednak ta opcja jest dostępna raczej w rozbudowanym sprzęcie, który automatycznie przygotuje też kawę po amerykańsku. W ekspresie ciśnieniowym automatycznym po prostu wyszukujesz ją w panelu i menu, naciskasz przycisk i czekasz na efekt końcowy.

Caffee americano zazwyczaj podaje się w kubkach o pojemności ok. 200 ml. Jeśli kawa jest za słaba, możesz w panelu użytkownika zwiększyć jej moc, ewentualnie przygotować napar na podwójnym espresso, czyli 60 ml, zamiast standardowych 30 ml. W tradycyjnej wersji nie dodaje się mleka. Można dosypać cukru.

Zarówno kawa lungo, jak i americano będą odpowiednie, jeśli lubisz klasykę, czyli napary bez dodatku zwykłego lub spienionego mleka. Przy wyborze urządzenia do tego typu napojów, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na funkcje, które pozwalają na uzyskanie perfekcyjnych parametrów do espresso. Istotna będzie stała kontrola temperatury i utrzymywanie jej na odpowiednim poziomie, możliwość ustawienia stopnia mielenia ziaren, pilnowanie odpowiednich proporcji kawy i wody oraz czasu ekstrakcji.

[1] F. Adrià, F., Coffee Sapiens: Innovation Through Understanding, New York, 2019.

Współpraca reklamowa

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze