Sokoterapia

Soki naturalne
123rf.com

Moda na raw food czy zielone koktajle sprawiła, że coraz więcej osób chce korzystać z dobrodziejstwa, jakie niesie sokoterapia. Świeżo wyciśnięte soki to ważny składnik naszej diety. Zapewniają bowiem doskonałą przyswajalność składników: antyoksydantów, błonnika, witamin, minerałów, aminokwasów i żywych enzymów. Soki i zielone koktajle to bardzo sycąca, oczyszczająca i odkwaszająca organizm bomba witaminowa. To właściwie lekki posiłek, dający dużo energii i siły.

Soki naturalne
123rf.com

reklama

Zdrowe z natury

Z pewnością nie warto korzystać tylko z cytrusów, które zdaniem specjalistów w naszym klimacie powinniśmy spożywać tylko latem i to też w ograniczonych ilościach. Zdecydowanie lepiej włączyć do jadłospisu owoce sezonowe: truskawki, jagody, wiśnie, śliwki czy gruszki, nie mówiąc o jabłkach, którymi możemy się cieszyć przez cały rok. Soki owocowe smakują nam najbardziej, ponieważ zawierają naturalny cukier. Jednak zdecydowanie zdrowsze są warzywne lub mieszane, w których przeważają warzywa. Koniecznie zielone, bo zawierają cenny dla naszego organizmu chlorofil. Nazywany zieloną krwią, bo z wyjątkiem jednego pierwiastka jego skład chemiczny jest identyczny jak hemoglobiny. Najbardziej wartościowe są soki z liści zielonych warzyw, roślin jadalnych i kiełków takich jak: szpinak, kapusta, sałata, seler naciowy, nać pietruszki, jarmuż, botwina, szparagi, lucerna, rukiew wodna, rukola, roszponka, młode trawy pszenicy i jęczmienia. Ponieważ zawierają najwięcej chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu i witamin A, C, E, K i witamin z grupy B, które nie tylko uzupełnią codzienną dietę, ale przede wszystkim oczyszczają organizm z toksyn i resztek chemicznych pochodzących ze przetwarzanego jedzenia i napojów z konserwantami. Zielone soki są bazą niektórych diet leczniczych, np. antynowotworowej terapii dr Maxa Garsona czy oczyszczającej diety dr Ewy Dąbrowskiej. Skutecznie wzmacniają organizm przy antybiotykoterapii, a także wspomagają lub są bazą diet odchudzających czy detoksów.

Kupując owoce i warzywa na sok, warto wybrać najlepsze produkty czyli nie z supermarketu, ale raczej ze sklepu ekologicznego czy targu. Oczywiście świeżo wyciśnięte warzywa z marketu i tak będą lepsze niż soki z kartonu.

Zdrowy wycisk

Sokowirówka rozdrabnia warzywa i owoce na pulpę i odwirowuje sok z miejsc przecięcia, pozostała część soku zawarta w środku startych cząstek nie zostaje odwirowana. Bardzo wysokie obroty urządzenia sprawiają, że „żywe” składniki ulegają podgrzaniu, przez co sok utlenia się już w trakcie powstawania. Wysoka temperatura oraz drastyczna obróbka mechaniczna metalowymi tarczami blokują znaczną część enzymów i antyoksydantów zawartych w owocach i warzywach. W takich warunkach ginie także witamina C. Zatem wiele cennych składników, które oczyszczają i dotleniają nasz organizm, zostaje zneutralizowanych. Sokowirówka ponadto nadaje się głównie do twardych owoców i warzyw korzeniowych, gorzej radzi sobie z ich miękkimi częściami czy liśćmi.

Zupełnie inaczej pracuje wyciskarka, nie rozcina składników, tylko działa na zasadzie wolnoobrotowej prasy, ślimakowe tłoki zgniatają równomiernie całe owoce i warzywa, także liście łodygi, kiełki, ziarna. Elementy, którymi przepływa sok, wykonane są nie z metalu, lecz z tworzywa ceramicznego, dzięki czemu pozyskany sok zachowuje wszystkie dobroczynne właściwości składników, z których został zrobiony. Soki z wyciskarek posiadają najwyższą wartość koloidalną, klarowność oraz zawartość enzymów, witamin, minerałów, dlatego są zdecydowanie polecane w przypadku profilaktyki zdrowotnej. Dobrej jakości wyciskarki elektryczne są drogie, jednak doskonałą alternatywa są tańsze urządzenia ręczne.

Więcej na temat sokoterapii przeczytasz w sierpniowym numerze SENSu