TASTY STORIES, czyli opowiedziane smakiem

materiały prasowe

Ruszył nowy projekt kulinarny TASTY STORIES zainicjowany przez Hotele SPA Dr Irena Eris. To historie opowiedziane smakiem przez producentów i szefów kuchni, które znajdą swój finał w kompozycjach dań zaserwowanych podczas wyjątkowych przyjęć. Każda z wypraw zakończy się kolacją przygotowaną w niecodziennych okolicznościach przez wybitnych szefów kuchni. 16 września 2017 odbędzie się Kolacja Flora i Fauna w Krynicy-Zdroju, a 21 października Kolacja Sielanka na Wzgórzach Dylewskich.

Słony oscypek, słodki miód, kwaśny cydr, gorzkie piwo i sandacz umami – feeria smaków, produktów i dań, stanowiących o różnorodności i bogactwie kulinarnym regionów, z których pochodzą. Nie wolno jednak zapomnieć o najważniejszym źródle smaku, czyli ludziach – ich umysłach, sercach i życiowych historiach. To oni uprawiają, hodują, produkują, czy wreszcie – gotują. To oni są bohaterami historii opowiedzianych smakiem „TASTY STORIES”.

Już teraz można je posłuchać na DrIrenaErisTastyStories.com

TASTY STORIES Podróż 1

Beskid Sądecki. Kolacja Flora i Fauna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój.

W Beskidzie Sądeckim naszym przewodnikiem będzie Janusz Myjak, Szef Kuchni restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. Razem z nim odwiedzimy najlepszych lokalnych producentów i posłuchamy, jakie ciekawe historie mają do opowiedzenia. Zajrzymy do sadów i do winnicy, będziemy łowić pstrągi, spróbujemy kozich serów i miodu. Uwieńczeniem tych górskich wędrówek będą: „Śniadanie na Trawie” z lokalnymi producentami oraz wrześniowa kolacja „Flora i Fauna”, podczas której połączą swoje siły wybitni polscy szefowie kuchni – zaproszenie od Janusza Myjaka przyjęli Marcin Filipkiewicz (Copernicus, Kraków) i Jacek Grochowina (Nolita, Warszawa) oraz dostawcy regionalnych specjalności.

Pieczona jagnięcina, wędzone pstrągi, suszone śliwki, fermentowane warzywa – tego spróbują goście, którzy wezmą udział w kolacji plenerowej. Szefowie kuchni przyrządzą dania z najlepszych gatunkowo produktów z okolicznych gospodarstw, pól i lasów w różnorodnych i ambitnych technikach kulinarnych związanych z naturą: ogień, woda, ziemia, wiatr. O idealny wine pairing zadba sommelier z wineonlie.pl. Goście zasiądą przy stole w otoczeniu gór i pachnących drzew: jaworów, buków, sosen, modrzewi z widokiem na zieloną górę Jaworzynę. Kolację Flora i Fauna wyróżni dbałość o każdy detal i wyjątkowa elegancja: piękna, naturalna, wkomponowana w otoczenie aranżacja stołu w wykonaniu stylistek magazynu Weranda.

*

TASTY STORIES Podróż 2

Region Warmińsko-Mazurski. Kolacja Sielanka w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.

Z regionem warmińsko-mazurskim zaznajomi nas Łukasz Wojtas szef kuchni Restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Podczas tej podróży również spotkamy niezwykłych ludzi – m.in. młynarzy, rybaków oraz producentów owczych serów i doskonałej wołowiny z obszaru objętego programem Natura 2000. Spotkanie przy grillu w Rybakówce dla okolicznych mieszkańców i gości, okraszone smakowitymi opowieściami, śniadanie degustacyjne „Jesienny stół” z producentami oraz ekskluzywna KolacjaSielanka” – wydarzenia podsumowujące tę część naszej kulinarnej wędrówki – odbędą się w październiku. Po raz pierwszy połączą talenty i wiedzę wszyscy szefowie kuchni trzech Hoteli SPA Dr Irena Eris – Łukasz Wojtas (Restauracja Romantyczna na Wzgórzach Dylewskich, Janusz Myjak (Restauracja Szósty Zmysł w Krynicy-Zdroju) i Przemysław Gryz (p.o. Szef Kuchni w Restauracji Art Déco w Polanicy-Zdroju). To oni, wykorzystując bogactwo lokalnych produktów, przyrządzą dania łączące w sobie regionalne receptury z nowoczesnymi, modnymi oraz tradycyjnymi – wracającymi do łask technikami, kulinarnymi.

Na ten wieczór wnętrze tradycyjnej drewnianej Gospody Sielanka zostanie zaaranżowane w nowoczesny sposób z wykorzystaniem potencjału naturalnych „dekoracji i efektów”: drewna, światła, dźwięku i zapachów dochodzących z kuchni, bo wszystkie dania będą przyrządzane na oczach gości. Każde danie, które otrzymają goście wieczoru zostanie ubarwione opowieścią szefa kuchni, który je stworzył – o źródle, produktach i technikach wg jakich zostało przyrządzone. Posłuchamy historii opowiedzianych smakiem „TASTY STORIES”. Tłem tych opowieści będzie piec chlebowy, w którym upieką się pachnące bochny chleba specjalnie na ten magiczny wieczór.

*

SZEFOWIE KUCHNI

Kolację „Flora i Fauna” przygotują szefowie:

Janusz Myjak – gospodarz wydarzenia i Szef Kuchni Restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój od przeszło 10 lat. Jest laureatem wielu konkursów. W 2016 roku został uznany za Szefa Kuchni Regionu Południowego (Małopolska/Śląsk) w konkursie Poland 100 Best Restaurants, a restauracja Szósty Zmysł, którą prowadzi, była wielokrotnie nagradzana symbolem trzech widelcy (Grand Award). Zaś w przewodniku Gault&Millau została uhonorowana jedną czapką kucharską.

Od kilku lat Janusz Myjak prowadzi Akademię Gotowania w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój. Nie stroni od nieoczywistych połączeń, wykorzystując nierodzime produkty do wzbogacenia polskich przepisów. Bliska jest mu również kuchnia włoska i francuska, lecz nic nie zastąpi polskich produktów sezonowych z okolic Krynicy – jak sery owcze, oscypek, jagnięcina czy rydze. Posiada ogromne wyczucie w komponowaniu dań o doskonałej palecie smaków, jak również i kolorów, tworząc na talerzu kulinarne dzieła sztuki.

Jacek Grochowina – Od 2012 roku Szef Kuchni oraz właściciel wielokrotnie wyróżnianej stołecznej Restauracji Nolita. Pasjonat i perfekcjonista. Jego kuchnia jest kreatywną interpretacją klasycznej kuchni francuskiej z wykorzystaniem sezonowych produktów. Bardzo często sięga po składniki z kuchni orientalnej. Współpracuje z najlepszymi dostawcami i pasjonatami takimi jak on, używa tylko najwyższej klasy składników, bo jak twierdzi dobry produkt w odpowiednich rękach jest gwarancją dań na najwyższym poziomie. Na początku swojej kariery kulinarnej przez pięć lat pracował w legendarnym hotelu Ritz w Londynie. Odbywał liczne staże m. in. u Erica Chavota czy Michela Roux Jr Le Gavroche. Zdobywca wielu nagród i wyróżnień, laureat nagrody Brytyjskiej Akademii Sztuki Kulinarnej Annual Award of Excellence. Uwielbia podróżować, bo wtedy nabiera dystansu i odświeża głowę.

Marcin Filipkiewicz – od 2002 Szef Kuchni w hotelu Copernicus, sieci Relais&Chateaux. W 2017 otrzymał tytuł Prix au Chef de L’Avenir. W 2015 r został nominowany do Szefa Roku Gault&Millau Polska i otrzymał tytuł szefa roku Gault&Millau Polski Południowej. Miał zaszczyt gotować dla wielu koronowanych głów, dostojników kościelnych, polityków i artystów. Fundamentem jest dla niego kuchnia włoska oraz francuska. Ceni również polską tradycję. Przy pomocy nowoczesnych technik oraz innowacyjnego myślenia o gotowaniu, stara się odejść od stereotypów dotyczących naszej rodzimej kuchni. Podziwia mistrzów klasycznej kuchni jak Alain Ducasse’a oraz kulinarnych rewolucjonistów w stylu fusion: Granta Achatza z restauracji Alinea w Chicago i Petera Gilmore’a z restauracji Quay.

Kolację Sielanka przygotują szefowie:

Łukasz Wojtas – gospodarz spotkania i Szef Kuchni Restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Pochodzi z Kujaw i Pomorza. W Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie pracuje od września 2011 roku, gdzie na początku, w Restauracji Oranżeria, odpowiadał za przygotowywanie dań głównych. Jednocześnie z pasją dzielił się zdobytą wiedzą z początkującymi kucharzami w szkołach gastronomicznych. Od czerwca 2015 roku zarządza rekomendowaną już w 2006 roku przez Slow Food Polska Restauracją Romantyczną w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie. Tu komponuje autorskie dania z produktów regionalnych, przetworzonych w sposób naturalny, bez „ulepszaczy”. W gotowaniu wyznaje zasadę – im prościej, tym lepiej. Trzymając się klasyki polskiej kuchni, nie boi się sięgać po produkty zapomniane, mniej oczywiste, nie przekraczając granic dobrego smaku. Restauracja Romantyczna została wyróżniona po raz kolejny w przewodniku Gault&Millau i uhonorowana w tym roku czapką kucharską.

Janusz Myjak – Szef Kuchni Restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój od przeszło 10 lat. Jest laureatem wielu konkursów. W 2016 roku został uznany za Szefa Kuchni Regionu Południowego (Małopolska/Śląsk) w konkursie Poland 100 Best Restaurants, a restauracja Szósty Zmysł była wielokrotnie nagradzana symbolem trzech widelcy (Grand Award). Zaś w przewodniku Gault&Millau została uhonorowana jedną czapką kucharską.

Nie stroni od nieoczywistych połączeń – wykorzystując nierodzime produkty do wzbogacenia polskich przepisów. Bliska jest mu również kuchnia włoska i francuska, lecz nic nie zastąpi polskich produktów sezonowych z okolic Krynicy – jak sery owcze, oscypek, jagnięcina czy rydze. Posiada ogromne wyczucie w komponowaniu dań o doskonałej palecie smaków, jak również i kolorów, tworząc na talerzu kulinarne dzieła sztuki.

Przemysław Gryz – Sous Chef w Restauracji Art Déco w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój. Kucharz młodego pokolenia śmiało wkraczającego na rynek sztuki kulinarnej. Cztery lata temu ukończył edukację zawodową i rozpoczął szybką ścieżkę kariery, zaczynając od pomocnika kucharza w pięciogwiazdkowym hotelu w Warszawie, gdzie nabył doświadczenie kulinarne, ale i to związane z koordynacją pracy zespołu. Od stycznia 2012 przez ponad dwa i pół roku pracował w jednej z najbardziej uznanych restauracji w Warszawie – Amber Room – na stanowisku kierownika zmiany, gdzie „rozwinął skrzydła”. Obecnie pracuje w Hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy-Zdroju na stanowisku zastępcy Szefa Kuchni. Jak sam podkreśla: „Jest to praca, która otwiera przede mną nowe możliwości.” Jest finalistą wielu konkursów kulinarnych, w tym również Primerba Cup2013 i 2014. Tytułu Najlepszego Kucharza w Polsce dało mu zwycięstwo w prestiżowym konkursie Kulinarnym Pucharze Polski 2014.

www.DrIrenaErisTastyStories.com