Kocham, nie truję: Smak zdrowia

Lidia Trawińska, dietetyk kliniczny; fot. Rafał Masłow

Czy wiesz, co jesz? Wielu ludzi uważa, że wiedzą, jak się zdrowo odżywiać,
znają się na dietach i dietetyce, pomimo że zasady żywienia
poznają głównie za pośrednictwem mediów.

Lidia Trawińska, dietetyk kliniczny; fot. Rafał Masłow

reklama

Zdrowe odżywianie stało się modne, więc na każdym kroku spotykamy się z reklamami, w których znane osoby wychwalają niesamowite właściwości odżywcze różnych produkowanych masowo artykułów. Ponieważ media wciąż cieszą się dużym zaufaniem, często wpadamy w pułapkę reklam, wierząc, że przemysłowo wytwarzane soki, jogurty, margaryny, zupy instant, oleje, wędliny, majonezy, batoniki to najlepsze rzeczy, jakie możemy sobie wyobrazić. Do tego dochodzą reklamy leków i suplementów diety, które zgodnie z oświadczeniami producentów zapewniają nam zupełną bezkarność – możemy jeść właściwie wszystko, pod warunkiem że będziemy zażywać odpowiedni suplement wspomagający np. pracę wątroby. Niestety, w realnym życiu tak nie jest. Gdyby te reklamy były prawdziwe, nie istniałyby choroby ani problemy z nadwagą i otyłością.

Więcej w Zwierciadle 08/2015. Kup teraz!

Zwierciadło także w wersji elektronicznej

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »