Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Wróżby Diety

2 przepisy na jesienne śniadania


29 listopada 2016 Przepisy redakcja
123rf.com
Nadeszła jesień – wstajesz rano, a za oknem szaro, zimno i pada deszcz. Jesienne poranki nie zachęcają do opuszczenia ciepłego łóżka. Jak nabrać energii na cały dzień? Pomoże ci w tym rozgrzewające śniadanie. Oto kilka prostych przepisów. 

Owsianka
Dlaczego owsianka na śniadanie to dobry pomysł? Przede wszystkim dlatego, że jest bogata w witaminy i minerały. Zawiera m.in. witaminy z grupy B i dzięki temu wzmacnia układ nerwowy. Jest również źródłem błonnika, poprawia pracę jelit, a przez to przyspiesza trawienie. Przepis na owsiankę jest bardzo prosty. Potrzebne składniki to:1 szklanka płatków owsianych, 1/2 szklanki mleka i 1 szklanka wody. Wsyp płatki do garnka, zalej wodą i gotuj około 5 minut, aż zmiękną. Następnie wlej mleko (możesz także przygtować owsiankę na samej wodzie), wymieszaj całość. Gotuj do momentu, aż zrobi się gęsta masa. Smak owsianki możesz urozmaicić, dodając co dzień inne dodatki, np. miód, orzechy, rodzynki czy plasterki banana.

Kasza jaglana ze śliwkami
Kasza jaglana otrzymywana jest z nasion prosa i stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka. Bogata jest również w witaminy z grupy B oraz żelazo. Zawiera także krzemionkę, która poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. W zależności od tego, na co masz ochotę, jaglankę możesz przygotować na słono albo na słodko. Bardzo smaczna jest np. kasza jaglana ze śliwkami. Najpierw trzeba pozbyć się gorzkiego smaku kaszy: zacznija od przelania kaszy zimną, a później gorącą wodą. Następnie zagotuj około dwóch szklanek mleka (albo wody) i dosyp kaszę – gotuj przez około 15 minut. Na patelni skarmelizuj pokrojone śliwki z dodatkiem cynamonu. Dodaje je do ugotowanej kaszy.

źródło: Noble Health Premium Wellness

 


Strefa zakupów - odwiedź Butik.zwierciadlo.pl


Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI