Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Empandas – przekąska z Kolumbii

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli
400 g mielonego mięsa wołowego
1 czerwona cebula
2 opakowania ciasta francuskiego
1 ostra papryczka chilli
1 łyżka koncentratu pomidorowego
60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 jajko

13 marca 2017 Przepisy redakcja
Bakalland
Kolumbijska kuchnia jest różnorodna, pełna smaków i aromatów, stworzyli ją osadnicy z różnych stron świata. Inne potrawy królują w okolicach Pacyfiku, inne w górskich rejonach Andów, jednak zawsze łączy je niepowtarzalny smak, który możesz odtworzyć w swojej kuchni. Do najbardziej popularnych przekąsek należy Empandas.

W zależności od regionu Empandas przyrządzana jest na różne sposoby, ale zawsze podawana jest zawsze z tradycyjnym kolumbijskim sosem aji – przygotowanym na bazie pomidorów, cebuli, kolendry, awokado i ostrej papryczki.

 

 


Sposób przygotowania:

Do naczynia przekładamy odcedzoną fasolę, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym. Dodajemy fasolę i podsmażamy wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowe składniki przekładamy do naczynia. Na patelni podsmażamy koncentrat pomidorowy (z odrobiną wody lub bulionu), złote owoce oraz przyprawy. Gotujemy przez ok. 10 minut aż sos będzie odpowiednio gęsty. Sos dodajemy do farszu i wszystko dokładnie mieszamy. W cieście francuskim wycinamy kółka o średnicy ok 8 cm. Następnie za pomocą łyżki nakładamy farsz, przykrywamy wszystko drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy brzegi. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika pierożki smarujemy jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Gotowe podajemy z pomidorową salsą lub posypujemy mieloną, wędzoną papryką.

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI