Biscotti czekoladowe z pistacjami, pomidorkami cherry i jagodami goji

reklama

Składniki
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 50 g stopionego masła
  • 2 jajka
  • 20 g kakao holenderskiego
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 40 g obranych, solonych pistacji
  • 25 g suszonych pomidorków cherry
  • 25 g jagód goji
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. duża blachę wyłożyć pergaminem.

Czekolade pokroić na drobne kawałki. Pomidorki pokroić w kosteczkę. Jagody goji wsypać do małej miseczki i zalać 5 łyżkami gorącej wody, przykryć.

W misce wymieszać cukier, mąkę, proszek do pieczenia. Dodać pistacje, czekoladę i pomidorki. Wszystko razem wymieszać.

W mikserze za pomoca rózgi utrzeć masło, kakao i jajka na gładką masę.

Do masy kakaowej dodać wymieszane suche składniki oraz namoczone jagody (odcedzić resztę wody, jesli została) i wyrobić za pomocą płaskiego mieszadła lub ręką.

Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, podzielić na dwie równe części, z każdej z nich uformować wałek o grubości 4 cm, po czym delikatnie spłaszczyć. Wałki ciasta przełożyć na blachę i piec ok. 20 minut. Następnie wyjąć z pieca i za pomocą noża z piłką, pokroić i na plasterki o grubosci ok 1- 1,5 cm. Plasterki rozłożyć z powrotem na blaszce i piec kolejne 15 minut w temperaturze ok 160 stopni. Po 15 minutach odwrócić ciasteczka na drugą stronę i piec jeszcze 5 minut. Ciastka można przechowywać dłuższy czas zamknięte w słoju. Wyschnięte biscotti moczymy w espresso lub podajemy do herbaty.

Podsumowanie przepisu

 

Pomidorki suszone i jagody mozna zastąpić dowolnymi suszonymi owocami (np. żurawiną, morelami itp)