Brzoskwiniowe racuszki

Michał Kukawski / Bejrut

reklama

Składniki
  • mąka pszenna 150 g
  • letnie mleko 100 ml
  • cukier 4 łyżki
  • jajko 1
  • suche drożdże 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • skórka starta z cytryny
  • brzoskwinie 2 sztuki
Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i drożdże – całość wymieszać. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, jajko i mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką na gładką masę.

Dodać pokrojone brzoskwinie i wmieszać w ciasto łyżką.

Tak przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

 

Ciasto nabierać za pomocą łyżki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia.

Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym.

Świetnie smakują z greckim jogurtem, świeżymi brzoskwiniami i miodem.

 

Smacznego!

 

* 2 średnie brzoskwinie, u mnie pozbawione skórki, pokrojone w małe kawałeczki ( ok. 120 g)

Podsumowanie przepisu
Brzoskwinie uwielbiam! Lubię ich lekko włochatą skórkę i słodki miąższ.
Lubię ich kolor i zapach!
Zapraszam Was dziś na śniadaniową propozycję z ich udziałem.
Racuszki z kawałkami brzoskwiń i skórką cytrynową!
Wspaniale smakują z greckim jogurtem, kawałkami brzoskwiń i miodem.