Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Brzoskwiniowe racuszki

Składniki:

  • mąka pszenna 150 g
  • letnie mleko 100 ml
  • cukier 4 łyżki
  • jajko 1
  • suche drożdże 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • skórka starta z cytryny
  • brzoskwinie 2 sztuki

Michał Kukawski / Bejrut

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i drożdże - całość wymieszać. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, jajko i mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać pokrojone brzoskwinie i wmieszać w ciasto łyżką. Tak przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.   Ciasto nabierać za pomocą łyżki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia. Usmażone racuszki odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym. Świetnie smakują z greckim jogurtem, świeżymi brzoskwiniami i miodem.   Smacznego!   * 2 średnie brzoskwinie, u mnie pozbawione skórki, pokrojone w małe kawałeczki ( ok. 120 g)

Podsumowanie

Brzoskwinie uwielbiam! Lubię ich lekko włochatą skórkę i słodki miąższ. Lubię ich kolor i zapach! Zapraszam Was dziś na śniadaniową propozycję z ich udziałem.
Racuszki z kawałkami brzoskwiń i skórką cytrynową!
Wspaniale smakują z greckim jogurtem, kawałkami brzoskwiń i miodem.


Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI