Croque madame – najsłynniejszy francuski tost

reklama

Składniki
  • chleb tostowy 4 kromki
  • ser Aldamer MSM Mońki 4 plasterki
  • szynka 4 plastry
  • jajka 2
  • masło 2 łyżki
  • pieprz, sól, ketchup
Sposób przygotowania

  • Na dwóch kromkach pieczywa kładziemy po plasterku sera – takiej wielkości, aby przykrywały całą kromkę, po 2 plasterki szynki oraz ponownie plasterki sera.
  • Przykrywamy pozostałymi kromkami chleba. Każdą kanapkę smarujemy masłem po dwóch zewnętrznych stronach. Smażymy na patelni, na średnim ogniu, aż kanapki się zarumienią, a ser w środku porządnie roztopi i będzie ciągnący.
  • W międzyczasie na patelni, na odrobinie masła, smażymy jajka sadzone. Czekamy aż białko się zetnie i lekko zarumieni od spodu. Doprawiamy solą i pieprzem. Taką podpieczoną kanapkę wykładamy na talerz. Na górze kładziemy jajko sadzone. Smacznego!
Podsumowanie przepisu

Prosty przepis na smaczne francuskie tosty.