Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Czekoladowy torcik bananowo – truskawkowy

Składniki:

  • mąka tortowa na ciasto 1 szklanka
  • cukier na ciasto 1/4 szklanka cukru
  • olej na ciasto 1/3 szklanki
  • posiekane orzechy włoskie na ciasto 1/3 szklanki
  • mleko na ciasto 1/2 szklanki mleka
  • jajko na ciasto 1 szt.
  • dojrzały banan na ciasto 1 szt.
  • soda oczyszczona na ciasto 1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia na ciasto 1/2 łyżeczki
  • sól na ciasto szczypta
  • nutella na ciasto 2 łyżki
  • masło na krem 100 g
  • cappuccino na krem 3 łyżki
  • serek mascarpone na krem 200 g
  • cukier puder na krem 2 łyżki
  • gorzka czekolada dobrej jakości na polewę 1 tabliczka
  • śmietanka kremówka na polewę 2 łyżki
  • masło na polewę 1 łyżka
  • banany do środka ciasta 3 szt.
  • truskawki do dekoracji kilka sztuk
  • dodatkowo sok z cytryny z 1/2


Sposób przygotowania:

Ciasto:
Mokre składniki łączymy ze sobą w misce, możemy to zrobić przy pomocy blendera: mleko, nutella, rozgniecione banany, olej, jajko. Suche składniki mieszamy ze sobą w osobnej misce: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cukier waniliowy, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Ciasto wlewamy do okrągłej foremki o średnicy 20 cm. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka.
 
Krem:
Mikserem ucieramy miękkie masło z serkiem, po chwili dodajemy cukier puder oraz cappuccino. Krem przed posmarowaniem schłodzić wkładając na 20 minut do lodówki.
 
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki oraz masła, dokładnie mieszamy. (Pamiętajmy, że salaterka nie może dotykać wrzątku).
 
Torcik:
Na cieście układamy banany przekrojone wzdłuż, skrapiamy je cytryną, następnie smarujemy krem. Na krem polewamy polewę i od razu układamy truskawki. Torcik wkładamy do lodówki na około godzinę.

Podsumowanie

Kto uwielbia nutellę oraz truskawki, ten deser jest dla niego!

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI