Gazpacho

fot. Anna Kamińska
Nastał najlepszy pomidorowy czas! Owoce są dorodne, dojrzałe i przesmaczne. Najlepiej jeżeli zdobędziemy takie prosto z krzaka, z pola lub domowego ogródka. To prawdziwy koktajl witamin i minerałów.

 

reklama

I choć historia pomidorów w Europie zaczęła się niekoniecznie smacznie, bo przywiezione przez Krzysztofa Kolumba w XVI wieku uważano początkowo za roślinę ozdobną, to teraz potrafimy docenić je i odpowiednio się nimi delektować. Poza tym pomidor jest pyszny pod każdą postacią. Kiedy już nacieszę się pomidorami sauté, robię mój ulubiony chłodnik. Ma hiszpańskie korzenie, ale smakuje bardzo swojsko!

 

Składniki:
pszenny chleb 4 kromki
czosnek 2 ząbki
oliwa EV 100 ml
ocet z czerwonego wina 50 ml
melasa z granatów 50 ml
dojrzałe duże pomidory 6 sztuk
zielone ogórki 2 sztuki
czerwone papryki 2 sztuki
czerwona duża cebula 1 sztuka
papryka wędzona ostra 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz 1 łyżeczka
do podania: mały ogórek 1, szalotka 1, melasa z granatów 1 łyżka, oliwa EV 1 łyżka

 

Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Papryki pozbawiamy nasion, układamy je na blasze i pieczemy ok. 20 minut. Kiedy przestygną, zdejmujemy z nich skórę i wkładamy do kielicha blendera. Z chleba odkrawamy skórki, rwiemy je na kawałki i zalewamy octem winnym, melasą i oliwą. Dodajemy posiekany czosnek, mieszamy i odstawiamy. Pomidory obieramy ze skóry i wydrążamy z nich pestki. Miąższ dodajemy do papryki. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy na kawałki – dodajemy do blendera. Tak samo posiekaną cebulę. Miksujemy, a kiedy chleb namięknie w oliwie i occie, razem z czosnkiem dokładamy go do blendera i razem miksujemy na gładką masę. Wkładamy do lodówki. Ogórek i szalotkę do podania kroimy w małą kostkę. Gazpacho przekładamy do misek, posypujemy ogórkiem i szalotką, polewamy oliwą i melasą z granatów. Podajemy!