Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Migdałowe naleśniki z gruszką i kozim kopytem

Składniki:

  • CIASTO:
  • mielone migdały 1szkl
  • mąka 1 szkl.
  • mleko 1,5szkl.
  • jajko 1 szt
  • olej rzepakowy 2/3 szklanki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • sól szczypta
  • NADZIENIE:
  • biały kozi ser sałatkowy 100g
  • gruszka 150g
  • ostra suszona papryka wędzona 1 łyżeczka
  • płatki migdałowe 2- 3 łyżki
  • sól do smaku


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe (oprócz około 1 łyżki oleju) miksujemy razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelnię wylewamy pozostały ogień i podgrzewamy. Pierwszy naleśnik smażymy na tym oleju, a gdy po pierwszym naleśniku patelnia jest już rozgrzana naleśniki smazymy bez dodatkowego tłuszczu - wystarczy olej, który jest w cieście.

Gruszkę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Jeżeli ma twardą skórkę (np. konferencja), dobrze jest ją obbrać.

Ser kroimy w kostkę i obsypujemy papryką.

Na patelni na około 2 łyżkach oleju smażymy płatki migdałowe do czasu, aż się lekko zezłocą. Dodajemy ser z papryką i smażymy jeszcze chwilę, aż się cały roztopi. na koniec dodajemy gruszki i smażymy aż dobrze zmiękną. Solimy do smaku. Tak przygotowany farsz zawijamy we wcześniej przygotowane naleśniki migdałowe. Podajemy od razu. 

Podsumowanie

Ten przepis publikowałam już na swoim blogu, ale jest też jednym z moich ulubionych, więc nie mogłabym o nim nie wspomnieć przy okazji układania menu idealnego :-) Takie naleśniki są świetną przystawką przed daniem głównym. Lekko słodkawe dzięki migdałom i gruszce, kozi ser nadaje im specyficznego smaku, a ostra papryka kopyta. Czy może być coś bardziej inspirującego niż taka nieprawdopodobna mieszanka smaków? Jest to trzecia i ostatnia propozycja w konkursie na idealne menu obok truskawkowego zawrotu głowy i okonia morskiego wywróconego do góry płetwami.

POLECANE KSIĄŻKI