Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

materiały prasowe
4 października 2011 in Newsfood by Aga Kozak

Apple Store z cupcakesami

Do warszawskich cupcake'owni dołączyła kolejna - La Vanille na ulicy Kruczej. Tym razem za pieczenie kultowych ciasteczek zabrały się Maja Darowska i Ania Żurawska.

Nie wyglądacie na cukierników…

Moda na pieczenie sięgnęła już bardzo daleko poza zwykle cukiernie i

cukierników. Od kultowych nowojorskich piekarni prowadzonych przez kobiety z

pasja jak www.babycakesnyc.com , przez gwiazdy bestsellerowych książek

kucharskich jak Nigella, kończąc na tysiącach blogerek które już dawno

przebiły własne babcie. My również wyniosłyśmy z domu pasje i smak, ale to

popkultura popchnęła nas do przekształcenia przepisu w biznesplan.

Skąd pomysł na cupcakownie?

Wychowałyśmy się w kulturze anglosaskiej, rodzice wysłali nas najpierw

do szkoły amerykańskiej, wiec cupcakes znamy od zawsze i cudownie nam

się kojarzą. Pomysł wrócił jak jedna z nas zamieszkała w Nowym Jorku, 2

przecznice od przeslynnej Magnolia’s Bakery…

Zakochane w Seksie w Wielkim Mieście?

No cóż… Nie ma co ukrywać. Tak jak Carrie i Miranda siedziałyśmy na

ławeczce na Bleecker Street na Manhattanie, ze słodką babeczka w ręku i

miałyśmy motylki w brzuchu. Oczywiście obie przeszłyśmy przez fazę

fascynacji Sex and the City. Z reszta dalej zdarzają nam się wieczory ze

chętnie do tego wracamy 🙂

Jaki jest pomysł na La Vanille?

Pomysł zrodził się przez pomieszanie takiego miejsca jak klasyczna Magnolia,

z naszymi ulubionymi miejscami w Europie – Princi w Mediolanie, La Duree w

Paryżu oraz Hummingbirds Bakery w Londynie. To ostatnie miejsce było dla nas

wzorem. Chciałyśmy połączyć najprawdziwszy oryginalny produkt którego nie

powstydziliby się Amerykanie z modnym minimalistycznym designem. Chyba się

udało. Znajomi porównują nas do Apple Store z ciasteczkami. To chyba

największy dla nas komplement.

Co proponujecie? Jakie smaki?

Póki co ruszyłyśmy z 15 klasycznymi smakami – m.in. firmowym waniliowym La

Vanille, z purpurowym bestsellerem Red Velvet, z najoryginalniejszym Peanut

Butter. Ciężko w Polsce kupić słodkości o smaku masła orzechowego. Nasz

cupcake od razu przypomina kultowe Reese’s. Niedługo ruszamy z bardziej

ekstrawaganckimi wymysłami żeby zawsze było do spróbowania cos co zaskoczy.

No i menu śniadaniowe. Cupcakes owsiane, z miodem, jagodami, migdałami…

Już niedługo będziemy je serwować od 8 rano.

A które z waszych ciastek wy lubicie najbardziej?

Wszystkie! Powoli zaczynamy się zastanawiać czy otwieranie własnej

cukierni to był dobry pomysł. Peanut butter przypomina smaki dzieciństwa,

Raspberry polskie lato, a Carrot będzie idealny na chłodniejsze wieczory…

Serdecznie zapraszamy – Krucza 16\22! 

 



Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI