Czy Polacy gotują zdrowo?

Philipiak Milano to włoska marka, która od 1967 roku produkuje w swojej fabryce w Mediolanie
naczynia do gotowania. W październiku 2014 roku, na jej zlecenie, TNS spytał reprezentatywną próbę
dorosłych Polaków, jak dbają o zdrowie oraz jak i w czym gotują. Coraz częściej sięgamy po ekologiczne produkty, ale nie wiemy, jak gotować zdrowo.|Philipiak Milano to włoska marka, która od 1967 roku produkuje w swojej fabryce w Mediolanie
naczynia do gotowania. W październiku 2014 roku, na jej zlecenie, TNS spytał reprezentatywną próbę
dorosłych Polaków, jak dbają o zdrowie oraz jak i w czym gotują. Coraz częściej sięgamy po ekologiczne produkty, ale nie wiemy, jak gotować zdrowo.

reklama

Dla Polaków zdrowe odżywianie oznacza przede wszystkim jedzenie warzyw i owoców (77%), regularne spożywanie posiłków (61%) oraz unikanie tłuszczów (54%). Do garnków coraz częściej trafiają produkty ekologiczne – robi to 45% badanych. 61% respondentów deklaruje, że o ekologicznym pochodzeniu produktów dowiaduje się z etykiety i certyfikatów na opakowaniu. Jak wskazują badania, z wiekiem odsetek osób, które samodzielnie gotują rośnie. Codziennie własnoręcznie gotowane posiłki jada 76% osób powyżej 60 roku życia, podczas gdy mówi, że gotuje zaledwie 43 % osób w wieku 18-29 lat. – Coraz większa uwaga, jaką Polacy poświęcają jakości i rodzajowi wybieranej żywności, świadczy o zwiększającej się świadomości tego, jak sposób żywienia wpływa na zdrowie. Nie można jednak zapominać, że na wartość odżywczą spożywanej żywności, poza jakością użytych produktów do przygotowania potraw, istotny wpływ ma sposób obróbki termicznej. Niewłaściwe jej przeprowadzenie może wpłynąć na znaczne zmniejszenie wartości odżywczej potraw. Chcąc zachować jak największą zawartość witamin w potrawach, trzeba ograniczać czas obróbki cieplnej. Dobrą metodą przyrządzania potraw jest gotowanie na parze, niestety jak pokazują badania, jest stosowana rzadko. Podczas gotowania na parze nie dochodzi do wypłukiwania składników odżywczych z produktów, nie ma też potrzeby dodawania soli, czy tłuszczu. Jeżeli decydujemy się na smażenie, to powinno odbywać się jak najkrócej, z użyciem możliwie najmniejszej ilości tłuszczu– komentuje wyniki badania Dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek, z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW. Tymczasem na parze gotuje jedynie 14% Polaków. Latem ulubionym sposobem przygotowania posiłków przez Polaków jest grillowanie (tak twierdzi 48% badanych). W ciągu całego roku przeważa natomiast gotowanie w wodzie, które wypłukuje substancje odżywcze z produktów, przyrządzanie surowych potraw i smażenie. Metody te wybiera odpowiednio 62%, 45% i 36% Polaków. W przypadku smażenia wybierany jest najmniej zdrowy z możliwych sposobów, tj. smażenie w tłuszczu. Przeważa olej (75%), oliwa (37%) i masło (28%). Jedynie 2% Polaków smaży bez użycia tłuszczu. – Badania potwierdzają nasze wieloletnie obserwacje. Zaskoczyły nas jednak konkretne wartości i procenty przytoczone przez TNS. Nie sądziliśmy, że skala marnowania zdrowej żywności jest tak wielka. Jest to jeden z powodów, dla których rozpoczęliśmy serię bezpłatnych warsztatów kulinarnych na których uczymy Polaków zdrowego gotowania. Uczestnicy, w niewielkich 10-12 osobowych grupach, poznają techniki gotowania na parze i smażenia bez tłuszczu. Zajęcia odbywają się pod okiem przeszkolonych przez dietetyków ekspertów i szefów kuchni, a dania przyrządzane są w naczyniach Philipiak MIlano. Na warsztaty mogą zapisać się na razie jedynie mieszkańcy Warszawy, ale w przyszłości planujemy poszerzyć program także o inne miasta – powiedział Tomasz Lis, dyrektor ds. komunikacji Philipiak Polska. Polacy gotują w naczyniach ze stali szlachetnej (46%), emaliowanych (39%) i z powłoką ceramiczną (35%). Sądząc po częstotliwości, z jaką Polacy wymieniają garnki, ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Przynajmniej raz w roku garnki musi wymieniać 8% Polaków, raz na trzy lata robi tak 24%, a raz na pięć lat 25%. Jedynie 7% gotuje w tych samych naczyniach 25 lat i dłużej. Badanie zostało przeprowadzone w październiku 2014 r. na reprezentatywnej próbie 1000 dorosłych Polaków metodą CATI, przez niezależny ośrodek badawczy TNS Polska, źródło: mat.pras.