Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Dzień Lasagne!


29 lipca 2014 Newsfood redakcja
123rf.com
Lasagne to danie uznawane za jeden z kulinarnych symboli Italii. Jest to także ulubione włoskie danie Amerykanów, gdzie właśnie 29 lipca obchodzony jest Dzień Lasagne. Skąd tak naprawdę pochodzi i jaki jest sekret przygotowania tego makaronowego specjału, zdradza foodpanda.pl.

Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Autorami tej potrawy są prawdopodobnie Rzymianie. Słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku, gdy zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego. Lasagne można przygotowywać na wiele sposobów. Najbardziej popularne są dwie wersje: • Lasagne bolognese: jej cechą charakterystyczną jest tradycyjny sos boloński, z dodatkiem mielonego mięsa – wieprzowego lub wieprzowo-wołowego. • Lasagne napoli: rodem z południowych Włoch. W przeciwieństwie do wersji północnej jest potrawą bezmięsną i nie może obejść się bez sosu napoli na bazie pomidorów z dodatkiem czosnku, bazylii, tymianku i oregano. Lasagne jest jednak potrawą, która pozwala kucharzowi na sporą inwencję. Oprócz klasycznej wersji bolońskiej i napoli, możemy spotkać m.in. lasagne ze szpinakiem, tuńczykiem, owocami morza, a nawet kiełbasą. Najbardziej znanym smakoszem lasagne był bohater kreskówek – kot Garfield. Jego ulubioną wersją była lasagne po bolońsku, podgrzana w…mikrofalówce, ale tego sposobu przyrządzania akurat nie polecamy. Przygotowanie lasagne nie jest prostym zadaniem. Jeżeli nie mieliśmy okazji przyrządzać tej potrawy w domu, warto wcześniej zamówić ją z prawdziwej włoskiej restauracji. W znalezieniu najlepszego lokalu w okolicy pomocny okazać się  może serwis foodpanda.pl. Oprócz opcji zamówienia z  dostawą, znajdują się tam także rekomendacje użytkowników.


POLECANE KSIĄŻKI