Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Kawowe napoje na stoku we Włoszech

Składniki:

  • czekolada 20 g
  • świeżo mielony cynamon szczypta
  • likier kawowy 40 ml

5 lutego 2015 Newsfood redakcja
123rf.com
Wybierając za cel naszej podróży malownicze Włochy, nie sposób nie wykorzystać rozgrzewających i pobudzających właściwości kawy. W ojczyźnie „małej czarnej”, oprócz tradycyjnych propozycji, takich jak espresso czy cappuccino, znajdziemy również oryginalne napoje z aromatycznymi dodatkami.

Zwolennikom słodkich smaków do gustu przypadnie Bicerin – warstwowa kompozycjawłoskiego espresso, pitnej czekolady oraz mleka. Propozycja ta uznawana jest za tradycyjny napój narciarskiego regionu Piemont. W alpejskich kurortach największą popularnością cieszy się jednak Bombardino, przygotowywane na bazie ajerkoniaku oraz whisky. W wariacji Calimero alkohol wzbogacany jest aromatycznym espresso i bitą śmietaną, intensyfikujące jego pobudzające i rozgrzewające właściwości.   Ciekawą propozycją jest trójwarstwowa kawa po kapitańsku, składająca się z brandy, espresso i żółtka ukręconego na kogel-mogel. – Wśród propozycji pobudzających napojów dla fanów „białego szaleństwa”, te na bazie kawy wyróżniają nie tylko smak i aromat, ale również pozytywne oddziaływanie na zdrowie. Rozszerzając naczynia krwionośne,  kofeina zwiększa przepływ krwi do serca i mięśni, co ma szczególnie znaczenie w przypadku sportów wymagających dużej wytrzymałości organizmu. Dodatkowo, dzięki blokowaniu receptorów adenozyny, związek ten zmniejsza odczuwalność zakwasów, występujących po intensywnym wysiłku fizycznym – łumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. Flagową propozycja zimowych  pensjonatów jest kawa po meksykańsku, czyli „mała czarna” z dodatkiem gorzkiej czekolady, likieru kawowego oraz cynamonu. Ten przepis warto wykorzystać także w domu!

Kawa po meksykańsku

Sposób przygotowania:

  • Czekoladę posypujemy szczyptą świeżo mielonego cynamonu. Następnie zalewamy ją mocnym espresso i  likierem kawowym.
  • Całość mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania napoju o gładkiej konsystencji.
  • Kawa po meksykańsku podawana jest w ceramicznych kubkach z laską cynamonu.

POLECANE KSIĄŻKI