Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella


21 marca 2012 Newsfood redakcja
Trasa rejsu wiodła wzdłuż Lazurowego Wybrzeża i Włoskiej Riwiery. Monte Carlo, Saint-Tropez, Portofino, Capri… Luksusowy jacht „Serenity” po drodze zawijał do niezliczonych portów, tętniących życiem nadmorskich miasteczek i malowniczych kurortów. Dla młodego kucharza z San Francisco ta wspaniała śródziemnomorska przygoda była jednak nie lada wyzwaniem. Zatrudniony przez włoskiego milionera i jego nadzwyczaj wymagającą żonę przez pięć miesięcy miał gotować dla nich i zaproszonych gości, a żadne z dań nie mogło się powtarzać

David Shalleck, Erol Munuz „Śródziemnomorskie lato” David Shalleck – pracował w restauracjach w Nowym Jorku, San Francisco, Dolinie Napa, Londynie, Prowansji i w różnych regionach Włoch. Przez ponad dwadzieścia lat pełnił obowiązki szefa kuchni oraz producenta programów kulinarnych (m.in. z udziałem Jacquesa Pepina i Jose Andresa) w amerykańskiej stacji telewizyjnej PBS (tej samej, która wiele lat temu wykreowała Julię Child). „Fascynująca, o szybkim tempie i świetnie napisana… W śródziemnomorskich portach David niestrudzenie poszukiwał najlepszych regionalnych produktów i składników. Bez reszty – on, kucharz z Ameryki –  zadurzył się i zanurzył w śródziemnomorskiej – francuskiej i włoskiej tradycji kulinarnej. I tak narodził się wielki kulinarny talent. Bravo! Jacques Pepin, słynny szef kuchni, autor wielu książek programów kulinarnych, wieloletni współpracownik Julii Child Książka nafaszerowana marzeniami. Jest to prawdziwa podróż naszych marzeń – w towarzystwie kucharza, który uwija się pomiędzy stoiskami nadmorskich targów, by przygotować ucztę godną bogów. Czytelnika uwodzą zarówno smakowite posiłki, jak i porty, do których jacht zawija. Dla bohatera i autora książki rejs luksusowym jachtem jest także doświadczeniem edukacyjnym – ciężko zdobyte uznanie w oczach pracodawców i śmiałe wyzwania, jakie przed nim stawiają, zmieniają go w osobę, która dobrze wie, kim chce być i czego oczekuje od życia. Ta książka to świetny towarzysz wakacji w jakimś rajskim zakątku.”  Frances Mayes Proszę bardzo, po prostu zaokrętuj szefa kuchni na pokład jachtu żeglującego wzdłuż włoskiej Riwiery, a za chwilę będziesz trzymał w ręku ponad trzystustronicowy opis wakacji… eskapistyczną opowieść, pełną kulinarnych przepisów i zapachu morskiej bryzy.”                   The New York Times” Smakowite przepisy i znakomite kucharskie rady to lukier na tym przepysznym ciasteczku.     Ralph Lauren on-line magazine   


POLECANE KSIĄŻKI