Składniki
- piersi z kurczaka 2 sztuki
- pieczarki 500 g
- ryż arborio 100 g
- ser gorgonzola 100 g
- bulion drobiowy ok. 400 ml
- białe wino ok. 150 ml
- masło 3 łyżki
- olej kilka łyżek
- sól i pieprz do smaku
- rukola kilka garści
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pieczarki obieramy (same kapelusze) i kroimy na 4 części, jeśli mamy malutkie pieczarki, możemy kapelusz zostawić w całości.
Wrzucamy je na patelnię, lekko solimy i smażymy, aż całkiem odparujemy z nich wodę.
W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego ryż, mieszamy do czasu, aż ryż zacznie się robić przezroczysty.
Wtedy włączamy ogień i dolewamy pierwszą porcję bulionu, ok. 100 ml. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy również białe wino. Kolejną porcję dodajemy kiedy płynu będzie niewiele i tak aż do wyczerpania bulionu, chyba że zauważymy, iż ryż już nie pochłania wody.
Do ryżu dodajemy kurczaka, pieczarki, rozdrobniony ser, mieszamy aż się rozpuści i doprawiamy.
Talerz posypujemy rukolą i układamy na nim nasze risotto.
Smacznego!
Podsumowanie przepisu
Moja propozycja dania głównego to kremowe risotto z pieczarkami, kurczakiem oraz dodatkiem sera gorgonzola i białego wina. Nie sposób się mu oprzeć.