Risotto z kurczakiem i pieczarkami

reklama

Składniki
  • piersi z kurczaka 2 sztuki
  • pieczarki 500 g
  • ryż arborio 100 g
  • ser gorgonzola 100 g
  • bulion drobiowy ok. 400 ml
  • białe wino ok. 150 ml
  • masło 3 łyżki
  • olej kilka łyżek
  • sól i pieprz do smaku
  • rukola kilka garści
Sposób przygotowania

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pieczarki obieramy (same kapelusze) i kroimy na 4 części, jeśli mamy malutkie pieczarki, możemy kapelusz zostawić w całości.

Wrzucamy je na patelnię, lekko solimy i smażymy, aż całkiem odparujemy z nich wodę.

W rondlu rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego ryż, mieszamy do czasu, aż ryż zacznie się robić przezroczysty.

Wtedy włączamy ogień i dolewamy pierwszą porcję bulionu, ok. 100 ml. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy również białe wino. Kolejną porcję dodajemy kiedy płynu będzie niewiele i tak aż do wyczerpania bulionu, chyba że zauważymy, iż ryż już nie pochłania wody.

Do ryżu dodajemy kurczaka, pieczarki, rozdrobniony ser, mieszamy aż się rozpuści i doprawiamy.

Talerz posypujemy rukolą i układamy na nim nasze risotto.

Smacznego!

 

Podsumowanie przepisu

Moja propozycja dania głównego to kremowe risotto z pieczarkami, kurczakiem oraz dodatkiem sera gorgonzola i białego wina. Nie sposób się mu oprzeć.