Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

BISCOTTI VEL CANTUCCINI

Składniki:

  • Składniki na ca 50 sztuk:
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • cukier 3/4 szklanki
  • jaja 3 szt.
  • migdały 1/3 szklanki
  • orzechy laskowe 1/3 szklanki
  • drobne rodzynki 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Tak wiem, zupełnie nie będę oryginalna przyznając się, że uwielbiam włoskie klimaty kulinarne. Jednak, czasem miast silić się na wyjątkowość, lepiej po prostu spojrzeć prawdzie w oczy, a prawda....prawda jest.. taka, że mogłabym jadać ( i pijać!) wyłącznie po włosku. Na słodko i na wytrawnie - wszystko, jak leci, bez wyjątku. Jednak, cantuccini darzę szczególnym uczuciem.

Sposób przygotowania:

  • Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem.
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na minimum 15 minut. Następnie odsączamy je starannie i zostawiamy do wystygnięcia.
  • Jaja, cukier, mąkę, sól i proszek do pieczenia wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na niskich obrotach. Dodajemy pokrojone na mniejsze części migdały, orzechy i skórki oraz wrzucamy rodzynki. Wyrabiamy kolejne 3 minuty, zwiększając obroty na średnie.
  • Teraz ciasto wykładamy na blat lub stolnicę. Formujemy z niego kulę, a z niej podłużny bochenek o dł. ca 30 cm.
  • Nasz bochenek ostrożnie przenosimy na blachę i wstawiamy ją na 30 minut do lodówki.
  • Następnie wkładamy na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190C. Wyjmujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
  • Następnie umieszczamy na pół godziny w zamrażalniku.
  • Teraz kroimy ciasto w plastry, najlepiej o grubości ok. 1 cm. Gotowe plasterki układamy na blasze i pieczemy przez kwadrans w temperaturze 190C.
  • Studzimy i wcinamy natychmiast lub przechowujemy w szczelnym pojemniku do 2 tygodni.

POLECANE KSIĄŻKI