Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Ptysie z kremem truskawkowym

Składniki:

  • ciasto parzone
  • woda 1 szklanka
  • jaja 4 sztuki
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • masło 125 g
  • sól szczypta
  • krem
  • śmietanka kremówka 36% 0,2l
  • ser mascarpone 250g
  • truskawki ok. 200g
  • cukier puder w ilości do smaku (zwykle: kilka solidnych łyżek powinno wystarczyć)
  • dodatkowo
  • cukier puder do posypania po upieczeniu

Wczoraj nie po raz pierwszy zrobiłam ptysie. Genialny przepis na parzone ciasto, tradycyjnie, nie zawiódł. Sposób podania z kremem truskawkowym jest mało ryzykownym, sezonowym eksperymentem.

Każdego roku, gdy tylko pojawią się truskawki, rozpoczynam wewnętrzną walkę z samą sobą, bo najchętniej dodawałabym je do wszystkiego. Truskawki na śniadanie,  truskawki na obiad, truskawki na kolację. Czy nie brzmi wam to przypadkiem znajomo?  A ptysie? Ptysie wyszły fantastyczne. Są takie domowe, delikatne i.. truskawkowe.

Sposób przygotowania:

Ciasto parzone:

  • Masło i wodę podgrzewamy, aż tłuszcz nam się rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę, sól i energicznie mieszamy, żeby otrzymać jednolite, gładkie, błyszczące ciasto.
  • Zdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy do przestygnięcia na ca 10 minut. Po tym czasie, dodajemy po jednym jajku, każdorazowo bardzo dokładnie mieszając całość.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie łyżką lub szprycą umieszczamy na niej niewielkie porcje ciasta, zachowując pomiędzy nimi odległości.
  • Pieczemy w temperaturze 200 C przez ca 30 minut.
  • Upieczone i ostudzone ptysie przekrawamy na pół (tworząc część spodnią oraz wierzchnią) i przekładamy kremem truskawkowym. Wierzch posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

Krem truskawkowy:

  • Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i miksujemy.
  • Mocno schłodzoną śmietanę umieszczamy w misie miksera. Rozpoczynamy ubijanie na wolnych obrotach. Gdy śmietana zacznie zwiększać swoją objętość, partiami wsypujemy cukier puder oraz zwiększamy obroty. Ubijamy do czasu uzyskania typowej dla bitej śmietany konsystencji.
  • Następnie, ubitą śmietanę łączymy z mascarpone. Na końcu partiami dodajemy zmiksowane truskawki. Całość delikatnie mieszamy.
  • Gotowy krem wkładamy na godzinę do lodówki, a następnie wypełniamy nim nasze ptysie.
 

POLECANE KSIĄŻKI