Ziołowa,pieczona makrela z papryką i pomidorami

reklama

Składniki
  • świeża, cała makrela 1 szt.
  • tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek po wiązance z każdego rodzaju
  • płatki suszonej papryki 1 łyżka
  • dojrzały pomidor 1 szt.
  • sól morska do smaku
  • ziołowy pieprz albo pieprz cytrynowy do smaku
  • ząbek czosnku 1 szt.
  • masło do pieczenia
  • sok z cytryny 1 szt.
Sposób przygotowania

Rybę myjemy, następnie skrapiamy cytryną, posypujemy solą, pieprzem, oraz przeciśniętym czosnkiem (od środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na pomidory układamy makrelę. Zawijamy folię. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami.

Podsumowanie przepisu

Pierwszy raz jadłam pieczoną makrelę. Jest bardzo intensywna w smaku.