Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Pasztet świąteczny


5 kwietnia 2012 Przepisy redakcja
po 25 dag mięsa bez kości: wołowego, wieprzowego i cielęcego, 50 dag wątróbki cielęcej lub wieprzowej, 25 dag tłustego boczku, 2 bułki, 3 jajka, 1 marchewka, pół małego selera selera, 2 cebule, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i jałowca, po 1 łyżeczce ulubionych ziół, 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 4 łyżki mocnego alkoholu - koniku lub brandy,sól

Pokrojone mięsa oraz warzywa włożyć wraz z przyprawami do garnka i zalać wodą tak, by przykrywała zawartość. Dusić na niewielkim ogniu, by mięso zmiękło (około 1 h) i wtedy dołożyć wątróbkę, po czym gotować jeszcze 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i w powstałym sosie namoczyć pieczywo. Kiedy wszystko przestygnie mięso i bułkę wyjąc z wywaru i przemielić co najmniej dwukrotnie przez maszynkę. Do masy dodać żółtka, zioła, alkohol i gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą do dwóch trzecich wysokości. Piec 45 minut w około 200 stopniach. Jest gotowy, gdy lekko odstaje od formy.




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI