Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Przepisy świąteczne. Zupa grzybowa z orzechami pinii

Składniki:

500 g mrożonych grzybów (podgrzybków lub borowików)
2 łyżki masła
1 cebula
100 ml śmietany kremówki
1 cytryna
70 g orzechów pinii Bakalland
szczypiorek
sól i pieprz do smaku

Bakalland
Zupa grzybowa to jedna z tradycyjnych potraw, bez której nie sposób wyobrazić sobie polskiego stołu w wigilijny wieczór. W zależności od regionu ulega różnym modyfikacjom, bo regionalne potrawy to bogactwo smaków i aromatów. 

Każdy z regionów może pochwalić się swoim tradycyjnym przepisem, ale za każdym razem jej podstawą są najlepsze grzyby z polskich lasów zbierane jeszcze jesienią. Dodatkowym urozmaiceniem mogą być np. dodane do zupy orzechy pinii.

Sposób przygotowania:

Grzyby rozmrażamy i odsączamy z nich nadmiar wody. Kroimy na mniejsze kawałki. W garnku podsmażmy na maśle drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy grzyby i smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. Do grzybów dodajemy, wcześniej przygotowany bulion warzywny. Gotujemy wszystko jeszcze przez ok. 15 minut, dodajemy śmietanę, sok z cytryny i przyprawiamy.  Na patelni prażymy orzechy pinii, którymi razem z posiekanym szczypiorkiem ozdabiamy gotową zupę. Zupę możemy podać również z makaronem.

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI