Raw food. Przepisy na zielone koktajle

123rf.com

Coraz więcej zwolenników zyskuje raw food, czyli spożywanie produktów surowych, nieogrzewanych powyżej 40˚C. Nieodłącznym elementem tej diety są koktajle –  im bardziej urozmaicone, tym lepiej.

Koktajle owocowo-warzywnebombą witaminową i dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Oto dwa przepisy na zielone koktajle raw.

reklama

Zielony koktajl witaminowy
Składniki:

  • świeży szpinak
  • woda kokosowa
  • seler naciowy
  • ogórek zielony
  • awokado
  • daktyle 1-2 sztuki

Sposób przygotowania:  Wszystkie składniki miksujemy w blenderze kielichowym lub blenderem ręcznym na jednolitą konsystencję. Składniki mieszamy w dowolnych ilościach, zgodnie ze smakiem.

Granita szpinakowo-szczawiowa z limonką:
Składniki:

  • 0,5 kg szpinaku
  • 0,2 kg szczawiu
  • 0,5 l wody
  • 80 g miodu
  • 50 ml soku z limonki

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gładką masę, następnie wlewamy do niezbyt wysokiego naczynia i wstawiamy do zamrażalnika. Co 15 minut wyjmujemy i mieszamy całą masę przy pomocy rózgi do ubijania. Powtarzamy tę czynność tak długo, aż całość zamarznie.

Przepisy przygotowane w ramach programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”

Sposób przygotowania

Z