Od kilku lat na świecie zapanowała moda na koktajle – z owoców, warzyw, ziół i zbóż. Czy w Twojej diecie brakuje owoców i warzyw? Koktajl z czerwonych warzyw z selerem naciowym to prawdziwa bomba witaminowa.
Coraz prężniej rozwijającą się dziedziną dietetyki jest tzw. immunożywienie, dzięki któremu wybierając poszczególne składniki z diety, np. poszczególne aminokwasy lub kwasy tłuszczowe – wpływamy stymulująco lub hamująco na komórki układu odpornościowego.
Papryka wspomaga układ odpornościowy, stymuluje również wzrok. Zawarte w niej substancje fitoaktywne łagodzą stany zapalne i działają przeciwbakteryjnie. Olej lniany jest natomiast bogatym źródłem naturalnych kwasów tłuszczowych omega-3.
Czerwona bomba witaminowa
- 1 pomidor
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ czerwonej papryki
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- szczypta soli i pieprzu
- ½ szklanki wody
Pomidor, seler oraz paprykę wyciskamy w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Wodą przepłukujemy pojemnik urządzenia i dolewamy ją do koktajlu. Dodajemy łyżeczkę oleju lnianego oraz doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Przepis pochodzi z książki Katarzyny Błażejewskiej „Koktajle dla zdrowia i urody, czyli jak zamieszać w swoim życiu”, Wydawnictwo Zwierciadło, 2015. Książka do kupienia w naszej księgarni.