Sałatka z awokado i prażonymi ziarnami dostarczy nam wielu witamin (A, E, C) i energii.
Awokado początkowo było uprawiane jedynie w Meksyku, dziś znajdziemy je aż na pięciu kontynentach, więc nic dzwinego, że jest składnikiem meksykańskiego guacamole, japońskiego sushi czy popularnych zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i w Europie zielonych smoothie. Oto przepis na letnią sałata.
Składniki
1 awokado
1 czerwona papryka
2 świeże pomidory
100 g Chrupiącej sałatki Bakalland (mieszanką naturalnie prażonych w piecu ziaren słonecznika i dyni z domieszką orzeszków pinii)
50 g żurawiny suszonej Bakalland
szczypiorek
2 łyżeczki sezamu
Dressing: 5 łyżek oliwy z oliwek, sok wyciśnięty z połówki cytryny, sól
Sposób przygotowania
Obieramy awokado ze skórki, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Kroimy w długie plastry. Myjemy pomidory. Kroimy w kostkę. Paprykę przecinamy na pół i wyjmujemy nasiona. Szatkujemy na drobne kawałki. Wszystkie składniki wykładamy na talerz. Przyrządzamy dressing. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem, sezamem, żurawiną i prażonymi ziarnami.