1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Sałatka z awokado, z suszoną żurawiną i prażonymi ziarnami

Sałatka z awokado, z suszoną żurawiną i prażonymi ziarnami

Bakalland.
Bakalland.
Sałatka z awokado i prażonymi ziarnami dostarczy nam wielu witamin (A, E, C) i energii.

Awokado początkowo było uprawiane jedynie w Meksyku, dziś znajdziemy je aż na pięciu kontynentach, więc nic dzwinego, że jest  składnikiem meksykańskiego guacamole, japońskiego sushi czy popularnych zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych i w Europie zielonych smoothie.  Oto przepis na letnią sałata.

Składniki
1 awokado 1 czerwona papryka 2 świeże pomidory 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland (mieszanką naturalnie prażonych w piecu ziaren słonecznika i dyni z domieszką orzeszków pinii) 50 g żurawiny suszonej Bakalland szczypiorek 2 łyżeczki sezamu

Dressing: 5 łyżek oliwy z oliwek, sok wyciśnięty z połówki cytryny, sól

Sposób przygotowania
Obieramy awokado ze skórki, przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę. Kroimy w długie plastry. Myjemy pomidory. Kroimy w kostkę. Paprykę przecinamy na pół i wyjmujemy nasiona. Szatkujemy na drobne kawałki. Wszystkie składniki wykładamy na talerz. Przyrządzamy dressing. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Polewamy sałatkę. Posypujemy szczypiorkiem, sezamem, żurawiną i prażonymi ziarnami.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze