Sangria świąteczna

reklama

Przepisy przygotował Mariusz Ledwoch, Szef Kuchni bistro THE ZOOPA

The Zoopa
Ul Ratuszowa 2 Warszawa
Zdjęcia: Paulina Burkacka – Gałka
Składniki

butelka białego wytrawnego wina (verdejo, vinho verde)

200 ml białego rumu

700 ml soku jabłkowego

3 pomarańcze

3 jabłka

2 grejpfruty różowe

1 grejpfrut biały

1 cytryna

1 granat

Goździki

cynamon

opcjonalnie: miód albo drobny biały cukier

Sposób przygotowania

Do dużego garnka wrzucamy pokrojone w dużą kostkę owoce cytrusowe, jabłka i zalewamy rumem na 10 minut. Wlewamy wino i sok. Dodajemy obrany granat, trzy szczypty cynamonu i goździki według uznania. Na sam koniec dosładzamy miodem, albo cukrem jeśli sangria okaże się zbyt wytrawna. Podajemy z lodem.