Smażona pierś kurczaka z nadzieniem z konfitury z czerwonej cebuli podana z ziemniakami Lyonnaise i sosem z czerwonego wina

AUTOR: Andrzej Lejman SKŁADNIKI: • Pierś kurczaka – 4 szt
• Cebula czerwona – 200 g
• Ziemniaki – 300 g
• Por – 100 g
• Masło – 150 g
• Ocet winny czerwony – 50 ml
• Wino czerwone – 250 ml
• Papryczka chilli – 1 szt
• Cukier trzcinowy – 10 g
• Sól i pieprz do smaku

Piersi kurczaka natnij tak by powstały kieszonki. Dopraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka i usmaż na części masła. Dodaj ocet winny, 1/3 wina, cukier i papryczkę chilli. Duś składniki do miękkości. Powstały farsz wł.ż do kurczaka. Mięso usmaż na patelni. Po zarumienieniu z każdej strony zdejmij z patelni i przełóż do rozgrzanego do temperatury 180 C piekarnika na 12 minut. Na rozgrzaną patelnię wlej resztę wina. Odparuj i zagęść zimnym masłem. Ziemniaki ugotuj i pokrój w plasterki. Podsmaż razem z porem na maśle. Przepis pochodzi z książki kucharskiej „Blu Mood Food” Hotelu Radisson Blu Kraków   

reklama