Zielona kanapka na drugie śniadanie

123rf.com

Niezjedzenie drugiego śniadania często kończy się sięgnięciem po niezdrową przekąskę. Tymczasem warto poświęcić kilka minut na przygotowanie odżywczego posiłku. Doskonale sprawdzi się dobrze zbilansowana kanapka z dużą ilością warzyw.
Kanapka jest najszybsza do przygotowania i wygodna do zjedzenia, ale pamiętajmy, by komponować ją ze zdrowych składników. Najważniejsze jest dobre pieczywo: ciemne i pełnoziarniste. Nie każde „ciemne” pieczywo wypiekane jest z pełnoziarnistej mąki, więc przy zakupach bułki czy chleba warto sprawdzić skład. Oto szybki przepis na zdrową zieloną kanapkę.

reklama

Składniki

bułka pełnoziarnista
świeże liście szpinaku
papryka Pepperoni marki Kühne
zielony ogórek
pomidor
bazylia, mięta, koperek, natka pietruszki
¼ awokado
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Bułkę przekrój na pół. Awokado zblenduj razem z ziołami. Jeśli nie przeszkadza ci obecność czosnku to przeciśnij go przez praskę i zblenduj razem z awokado i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Tak powstałą pastą posmaruj obie połówki bułki. Ułóż na niej umyte liście szpinaku, pokrojoną paprykę, ogórka i pomidora.