Babeczki ryżowe


Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Włączamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Obieramy marchewki i trzemy je na tarce. Jeśli ser wymaga starcia – do dzieła! Do średniej miski wrzucamy ryż, marchew, ser, przyprawy. Mieszamy wszystko łyżką. Do innej miseczki wbijamy jajka, ubijamy je na gładką masę i dodajemy do ryżu. Mieszamy wszystko łyżką. Jeśli mamy kawałek ugotowanego mięsa lub brokuły, kroimy je na mniejsze kawałki i dodajemy do masy. Smarujemy foremki masłem, wypełniamy po brzegi. Pieczemy babeczki przez 15 minut.

reklama

Składniki

Na 6 sztuk:

szklanka ugotowanego ryżu
2 marchewki
pieprz świeżo mielony do smaku
1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki (jeśli lubicie)
masło do wysmarowania foremek
2 jajka
szklanka startego żółtego sera.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »