Amerykańskie Święto Dziękczynienia przypada zawsze w czwarty czwartek miesiąca. W tym roku obchodzone jest 28 listopada.|Amerykańskie Święto Dziękczynienia przypada zawsze w czwarty czwartek miesiąca. W tym roku obchodzone jest 28 listopada.|Amerykańskie Święto Dziękczynienia przypada zawsze w czwarty czwartek miesiąca. W tym roku obchodzone jest 28 listopada.
Święto Dziękczynienia w USA kojarzone jest z bogato zastawionym stołem i pieczonym indykiem, który jest główną atrakcją wieczoru. Jednak i u nas coraz popularniejsze stają się dania rodem z Zachodu. Według Foodpanda.pl, serwisu umożliwiającego zamawianie jedzenia online, w ostatnim miesiącu największą popularnością cieszyła się kuchnia amerykańska. Poniżej przedstawiamy przepis na pieczonego indyka, rodem ze Stanów.
Składniki
- Indyk najlepsze sztuki mają 5-6 kg
- Oliwa z oliwek
- Ulubione zioła do mięsa
- Sól i pieprz
- Nadzienie
- kwaśne jabłka 2 sztuki
- migdały 2 łyżki
- orzechy włoskie 2 łyżki
- orzechy laskowe 2 łyżki
- rodzynki 2 łyżki
- suszona żurawina 2 łyżki
- miód 2 łyżki
Sposób przygotowania
- Prawdziwy pieczony indyk wymaga dużo cierpliwości i czasu. Najpierw musi poleżeć w zimnej, osolonej wodzie z ziołami przez ok. 12 godzin.
- Następnie go osuszamy z wody, doprawiamy solą, pieprzem i faszerujemy przygotowanym nadzieniem. Zszywamy bawełnianą nitką.
- Tak przygotowanego indyka smarujemy oliwą i wkładamy do też polanej oliwą brytfanny. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie zmniejszamy ją do 170, aby mięso pozostało soczyste w środku. Czas pieczenia indyka zależy od jego masy – każdy kilogram to 40 minut pieczenia. Orientacyjny czas dla 5 kilogramowej sztuki to około 3,5 godziny.
- Ważne jest również regularne polewanie mięsa sosem własnym lub wodą.
- Gotowego indyka odstawiamy na 20 minut do ostygnięcia i dopiero wówczas go kroimy.
- Do każdego kawałka dodajemy łyżkę farszu, który doskonale komponuje się z mięsem.
Nadzienie
- Migdały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut, po czym obieramy.
- Obrane migdały i orzechy układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy to do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i czekamy, aż się zrumienią. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki nadzienia mieszamy razem dodając miód.
Smacznego!